Ny bok vill förbättra förståelsen och bemötandet av ätstörningar

Antologin Förstå och bemöta ätstörningar är sammanställd av David Clinton, docent i medicinsk psykologi, och Rasmus Isomaa, docent i utvecklingspsykologi. De har själva bidragit med kapitel, tillsammans med tolv andra författare. Boken integrerar aktuell forskning med personliga reflektioner och är relevant för både yrkesverksamma och andra som kommer i kontakt med ätstörningar.
- Mycket ätstörningslitteratur fokuserar på särskilda förklaringsmodeller eller specifika behandlingsmetoder. Vår bok kompletterar existerande litteratur med en integrerande exposé av ätstörningar för en bred publik. Den gör vetenskapen bakom ätstörningar mer tillgänglig och levande. Vi försöker skapa ett helhetsperspektiv genom att beröra ätstörningar både utifrån i termer av objektiv kunskap och inifrån den enskildes subjektiva verklighet. Fallbeskrivningar används för att göra kunskapen mer förståelig på en personlig nivå, och kapitlen skrivs av framträdande forskare och behandlare men även av personer med egen erfarenhet av ätstörningar, säger David Clinton.
Det finns många feluppfattningar kring ätstörningar, som att bara unga kvinnor drabbas eller att det finns ett givet sätt att behandla ätstörningar på. En av bokens huvudpoänger är att visa på att ätstörningar är komplexa fenomen, men som icke desto mindre går att förstå och bemöta. Ett genomgående tema är att medmänskliga relationer är särskilt viktiga för tillfrisknande.
- I dag kämpar många med ett problematiskt förhållande till ätande och sin egen kropp. En ätstörning kan uppstå som ett resultat av olika relationella faktorer, men i det relationella finns också möjligheten till tillfrisknande. Vi försöker lyfta fram att det som har en avgörande betydelse ofta är de mänskliga mötena. Det är viktigt att förstå individen bakom ätstörningen och individen bakom behandlaren. Vår förhoppning är att stimulera till diskussion och eftertanke, säger Rasmus Isomaa.
Boken kommer att presenteras under ett event i Gamla stans bokhandel den 17e augusti 2022. Möjlighet finns att delta såväl digitalt som på plats.
OM REDAKTÖRERNA
Rasmus Isomaa är docent i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi i Vasa, Finland. Han är legitimerad psykoterapeut och arbetar i huvudsak som verksamhetsledare för Fredrikakliniken i Jakobstad. Rasmus är styrelseordförande för Ätstörningsförbundet i Finland och för Nordic Eating Disorder Society (NEDS). Han har arbetat med forskning, utbildning, behandling och handledning inom ätstörningsfältet i cirka 15 år.
David Clinton är docent i medicinsk psykologi vid Centre for Eating Disorders Innovation (CEDI), Karolinska Institutet i Stockholm. Han är också privatpraktiserande psykolog, psykoterapeut, handledare och psykoanalytiker. David är även knuten till Institutt for spiseforstyrrelser (Villa SULT) i Oslo och var styrelseordförande för Frisk & Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) i nio år. Han har arbetat med forskning, utbildning, behandling och handledning inom ätstörningsfältet sedan 1980-talet.
Nyckelord
Kontakter
Susanna MagnussonFörläggare psykologi
Tel:046-31 22 05susanna.magnusson@studentlitteratur.seBilder


Länkar
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 422 miljoner kronor och har 164 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Studentlitteratur förvärvar Bokförlaget Hedvig13.3.2023 11:44:51 CET | Pressmeddelande
Studentlitteratur har tecknat avtal om att förvärva Bokförlaget Hedvig, ett förlag med omfattande utgivning inom lättläst.
Roger Säljö vinner Läromedelsförfattarnas pris i kategorin Kurslitteratur3.11.2022 09:25:23 CET | Pressmeddelande
Studentlitteraturs författare Roger Säljö prisas av Läromedelsförfattarna i kategorin Kurslitteratur – Sveriges tyngsta pris för författare av läromedel och kurslitteratur. Han är bland annat redaktör för boken Känsliga frågor, nödvändiga samtal – Att lära om kontroverser som getts ut av Studentlitteratur.
Ny digital studieplattform hjälper studenter klara studierna27.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu lanseras den nya digitala studieplattformen Studora – ett digitalt studierum där studenter på universitet och högskolor erbjuds kurslitteratur tillsammans med kompletterande studieverktyg såsom poddar, kapitelsammanfattningar och filmer, som hjälper dem att klara sina studier. Plattformen är utvecklad av Studentlitteratur, vars ambition är att samla branschens aktörer och erbjuda en helhetslösning som underlättar och förenklar lärandet för landets studenter.
Studentlitteratur förvärvar Bonnierförlagen Lära3.10.2022 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Studentlitteratur har tecknat avtal om att förvärva Bonnierförlagen Lära, ett läromedelsförlag med omfattande utgivning för grundskolans stora ämnen.
Ny upplaga av läroboken Svensk statsrätt – precis i tid inför riksdagsvalet 20225.9.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Synen på Sveriges grundlag från 1974 och dess funktion har sedan mitten av 1990-talet ändrats, vilket understryks av de senaste årens uppmärksammade frågor om regeringsbildning och rättighetsskydd. Inför och efter det stundande riksdagsvalet är den nya upplagan av Svensk statsrätt mer aktuell än någonsin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum