Installatörsföretagen

Ny branschanvisning för elsäkerhet vid arbete släpps idag

Dela

Installatörsföretagen lanserar idag en ny branschanvisning för att skapa trygga arbetsmiljöer ur ett elsäkerhetsperspektiv – EvA, Elsäkerhet vid arbete. Det är ett kraftfullt redskap för att nå målet om att ingen ska skadas av strömgenomgång och ljusbåge på sin arbetsplats.

 I och med EvA får vi en ny branschanvisning att luta oss mot. Vi ser till att elsäkerhet vid arbete kan bedrivas på ett sådant sätt att vi kommer närmare målet om att ingen ska skadas av strömgenomgång och ljusbåge på sin arbetsplats. Det gäller inte bara elektriker, utan alla yrkesverksamma personer som på något sätt kan utsättas för en risk att skadas av el på sin arbetsplats, säger Cecilia Axelsson, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

På måndag, den 1 november, upphör Elsäkerhetsverkets föreskrift ELSÄK-FS 2006:1 att gälla och elsäkerhet vid arbete blir istället en ren arbetsmiljöfråga utan särskilda regleringar för elsäkerhet, med Arbetsmiljöverket som tillsynsmyndighet. Standarden SS-EN 50110-1, skötsel av elektriska anläggningar, finns fortsatt kvar och det är även den som EvA är baserad på. Med den helt nya branschanvisningen EvA får elteknikbranschen en ny, tydlig och mer användarvänlig anvisning att luta sig mot.

 För oss som företrädare för elteknikbranschen är det självklart att kliva in och ge vägledning när vi nu tappar den kompass inom arbetsmiljöarbetet som företag och montörer länge navigerat efter. Med den helt nya branschanvisningen EvA ger vi elinstallationsbranschen en ny och lättillgänglig anvisning att luta sig mot när myndighetens föreskrift slutar gälla, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

Regelförändringen omfattar elektriker, elinstallatörer, vvs-montörer, driftpersonal, lokalvårdare och många fler som arbetar i verksamheter där de kan utsättas för elektriska riskkällor.

– Det här är ett viktigt initiativ för att öka säkerheten för våra medlemmar. Vi får aldrig tillåta oss att slarva med de här frågorna. Det är bra att vi har fått vara del i arbetet för en bättre säkerhetskultur i elteknikbranschen. Det är tillsammans vi når framgång, säger Urban Pettersson, ordförande på fackförbundet Elektrikerna.

Läs mer på in.se/eva

Om rapporten: Elsäkerhetsarbete är uppdelat i två delar. Anläggningssäkerhet syftar till att säkerställa att elinstallationer är säkra och att de inte vållar skada på person, husdjur eller egendom. Detta regleras av Elsäkerhetslagen med Elsäkerhetsverket är tillsynsmyndighet. Precis som tidigare. Den andra delen, personsäkerhet, handlar om arbetstagarens arbetsmiljö och hur skada på grund av strömgenomgång eller ljusbåge ska kunna undvikas. Det är denna del som nu lyfts ut från Elsäkerhetsverket, istället blir Arbetsmiljöverket enda tillsynsmyndighet.

Christoffer Hökmark
Pressansvarig Installatörsföretagen
christoffer.hokmark@in.se
+4687627620

Diana Oldenburg
Kommunikationschef för Elektrikerna
diana.oldenburg@sef.se
0703048994

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Installatörsföretagen
Installatörsföretagen
Ringvägen 100
11860 Stockholm

+46 8 762 76 00https://www.in.se/

Rent vatten, ljus, frisk luft, värme och kyla. Det är viktiga byggstenar i vårt moderna samhälle och förutsättningar som många tar för givet. Vi står nu inför en klimatomställning där smarta installationer har en nyckelroll att spela för att du och jag ska kunna fortsätta leva våra liv som idag – även i framtiden.

Hos oss samlas installationsbranschens företag som steg för steg gör världen mer klimatsmart genom elektrifiering, energieffektivisering och hållbara installationer. Det är våra 3 700 medlemsföretag med sina 56 000 medarbetare som gör det möjligt för Sverige att nå klimatmålen. 

Vi är Installatörsföretagen och vårt uppdrag är brett. Vi stöttar våra medlemsföretag i deras vardag, samtidigt som vi företräder branschen i debatten och arbetar för att trygga framtidens arbetskraft. När installatörerna ska starta, driva eller utveckla sina företag, då står vi vid deras sida och hjälper dem att bli bättre arbetsgivare och mer framgångsrika som företagare.

Tillsammans skapar vi förutsättningarna för ett modernt, klimatsmart och hållbart Sverige. Det är vi som gör det möjligt.

Installatörsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation. Vi är en del av Svenskt Näringsliv.

Följ Installatörsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Installatörsföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum