TU - Medier i Sverige

Ny branschorganisation för svenska medier: TU – Medier i Sverige och Sveriges Tidskrifter planerar samgående

Dela

Sveriges Tidskrifter och TU – Medier i Sveriges styrelser har undertecknat en avsiktsförklaring med målet att bilda en ny gemensam branschorganisation. En stark och enad organisation som med tydlig röst kan föra svenska publicisters talan. Avsiktsförklaringen ska bekräftas av respektive organisations årsmöte.

”I en tid när det politiska och mediala landskapet snabbt förändras och hoten mot de fria medierna kommer från många håll är det nödvändigt att kraftsamla och stärka varandra i mediebranschen. Jag ser fram emot en spännande resa när vi bygger en ny branschorganisation där tidskrifter och dagstidningar kan agera offensivt tillsammans och ta nästa steg in i digitaliseringen”, säger Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein.

För Sveriges två största branschorganisationer för medier är målet tydligt. Vid respektive årsmöte i april 2019 ska deras medlemmar även ge mandat till en partssammansatt styrgrupp att arbeta vidare med frågan. Utredningsarbetet fortsätter därefter under 2019, med slutmålet att beslut om samgående ska kunna fattas vid organisationernas årsmöten 2020.

”I den hårt konkurrensutsatta och globaliserade värld vi verkar är behovet av en gemensam publicistisk organisation större än någonsin, både för det fria ordets bevarande och för att bibehålla en stark demokrati. En aktiv branschorganisation vidareutvecklar den svenska publicistiska traditionen”, säger Raoul Grünthal, ordförande för TU – Medier i Sverige.

Världens äldsta tryck- och yttrandefrihetslagstiftning har lagt grunden för Sveriges demokrati och de moderna svenska medierna har bidragit till denna utveckling genom att arbeta för, och verka i, ett öppet och fritt samhälle.

”Och framtiden hör till dem som kan samarbeta i denna tid av polarisering och inte minst det ökade hotet mot journalister. Det är viktigt att tidskrifterna och dagspressen nu offensivt kraftsamlar i en enad branschorganisation”, säger Helle Klein.

Frågor besvaras av TU – Medier i Sveriges ordförande Raoul Grünthal, 070-877 45 00, och Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein, 070-676 24 06.

Kontakter

Bilder

Raoul Grünthal
Raoul Grünthal
Ladda ned bild
Helle Klein
Helle Klein
Ladda ned bild

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU - Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Sveriges Tidskrifter har 360 medlemmar, tryckta och digitala tidskrifter, inom bland annat populär- fack- och organisationspress.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum