Kommerskollegium

Ny brexitutredning från Kommerskollegium

Dela

Hur ska handeln med varor och tjänster mellan EU och Storbritannien regleras när Storbritannien lämnat EU? Kommerskollegium har utrett fyra alternativ för hur tull- och handelsprocedurer och fyra alternativ för hur tjänstehandeln skulle kunna hanteras i framtiden. Idag, tisdag, lämnade Kommerskollegium över utredningen till regeringen.

 På alla plan är brexit dåligt för Sverige. Vi ser ingen idealisk lösning, bara att oavsett vilken lösning parterna till slut landar i kommer brexit att medföra mer krångel, försvårad handel och ökade kostnader. Det kommer att drabba både företag och konsumenter och medför inget positivt för ett land som är så beroende av den inre marknaden och av handel som Sverige, säger Anna Stellinger, GD Kommerskollegium.

Kommerskollegium har analyserat EU:s avtal med Norge, frihandelsavtal, WTO-regler och EU:s tullunion med Turkiet. När det gäller varuhandeln konstaterar utredarna att alla alternativ innehåller krav på tullformaliteter som medför krångel, byråkrati och fördyringar. Det gäller även om det skulle bli ett omfattande och ambitiöst frihandelsavtal. För tjänstehandeln är det, åtminstone i teorin, möjligt att bevara den fria rörligheten. Det förutsätter dock att Storbritannien är villigt att fortsätta tillämpa EU-fördragets regler och EU-domstolens praxis.

Länk till utredningen: Brexit – Alternativ till ett framtida regelverk för handel med tjänster och tull- och handelsprocedurer mellan EU och Storbritannien

Frågor besvaras av:

Anna Stellinger, Kommerskollegiums GD Tel: 08-690 49 90, 073-424 49 90  E-post: anna.stellinger@kommers.se

Anneli Wengelin (tull- och handelsprocedurer) Tel: 08-690 48 57 eller 073-424 48 57  E-post: anneli.wengelin@kommers.se

Tomas Lindell (tjänstehandeln) Tel: 08-690 49 43 eller 073-424 49 43, E-post: tomas.lindell@kommers.se

Utredningen omfattar mer än 170 sidor och består av två delar. En övergripande sammanfattning finns på sidan 3-14. Därefter kommer analysen av alternativen för tjänstehandelns framtida reglering sidan 15 - 76 . Direkt därefter inleds analysen av alternativa regleringsmöjligheter för tull- och handelsprocedurer. (Använd gärna bokmärket i pdf:en då sidnumreringen i dokumentet börjar om i tull- och handelsprocedursdelen.)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)http://www.kommers.se

Kommerskollegium är Sveriges myndigheter för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommers.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

24 deltagare från 8 utvecklingsländer till Sverige för handelspolitisk utbildning12.10.2018 08:00Pressmeddelande

På måndag den 15 oktober kommer 24 tjänstemän – 13 kvinnor och 11 män – från totalt 8 länder till Stockholm för att under två veckor lära sig om handelspolitik. Bakom utbildningen Trade Academy står Kommerskollegium, som på egen hand utbildar myndigheter och ministerier från hela världen för en mer effektiv, transparent och hållbar global handelspolitik som en del av svenskt utvecklingssamarbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum