Ny Brisrapport om skolans roll för barn som flytt

De kan fråga alla i klassrummet, men de kommer inte fråga dig om vill ha hjälp eller nåt, som om du inte finns. Du kommer känna dig tvungen att gå därifrån. Du går på första lektionen, andra lektionen, tredje lektionen, men sen kommer du inte gå dit igen. Du är inte sedd, varför ska du gå dit?
Så berättar ett av de barn som deltagit i Bris fokusgrupper om skolans roll för barn som flytt. Gemensamt för alla barn som kommit till Sverige de senaste åren är att de har rätt till utbildning och rätt till bästa uppnåeliga hälsa enligt barnkonventionen. Skolan är en central aktör när Sverige ska leva upp till det.
– Den svenska skolan har tagit emot ett ökande antal nyanlända elever, och man har fått lära längs vägen utan att alltid ha rätt förutsättningar. Hur huvudmän och skolenheter väljer att organisera och leda skolan spelar stor roll för hur väl eleverna kommer att lyckas, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.
Samtidigt tydliggör rapporten att det krävs beslut på en rad andra politikområden för att barn som flytt ska få möjlighet att tillgodogöra sig utbildning, må bra och känna tillhörighet. Barn och familjer som flytt till Sverige påverkas av faktorer som bostadsbrist, boendesegregation och socioekonomisk utsatthet.
– Många lever i vad som bäst kan beskrivas som en permanent tillfällighet, där det tillfälliga uppehållstillståndet måste förnyas regelbundet – i praktiken en gång per läsår för vissa grupper. Framtiden och möjligheten att etablera sig i det nya landet är därför osäkra, och det påverkar förstås barns situation i skolan. Den permanenta tillfälligheten måste brytas, säger Magnus Jägerskog.
En annan slutsats i rapporten är att en framgångsrik väg är att skapa en stödjande skolkultur kring nyanlända elever, där mottagandet är ett gemensamt ansvar för alla vuxna på skolan, med ett strukturerat lagarbete kring eleverna.
– Det finns ett stort behov av praktisk stöttning till nyanlända föräldrar, som riskerar att falla på en redan belastad skolverksamhet om det inte finns en modell för samverkan med andra samhällsfunktioner såväl som med civilsamhället, säger Magnus Jägerskog.
Rapporten bygger på barns egna röster, aktuell forskning och intervjuer med viktiga professioner med stor kunskap om mottagande av nyanlända elever i Sverige, och mynnar ut i rekommendationer till beslutsfattare på nationell nivå, till kommuner och huvudmän samt till rektorer och enskilda skolor.
Rekommendationer till beslutsfattare på nationell, regional och kommunal nivå:
- Permanenta uppehållstillstånd bör vara huvudregel, om detta inte kan uppnås är ett minimikrav att de tillfälliga uppehållstillstånd som ges är minst tre år och därmed lika långa för alla barn.
- Inför skolplikt för alla barn i pågående asylprocesser.
- Riktade informationsinsatser om det fria skolvalet till nyanlända föräldrar.
- Stärk kvaliteten på studiehandledning genom att bland annat tydliggöra rollen, fastställa utbildningskrav och krav på samverkan med ämneslärare.
- Ställ krav på lärarutbildningen att nya lärare ska få kunskap om språkutvecklande arbetssätt, och skapa förutsättningar för att kompetensutveckla behöriga lärare i språkutvecklande arbetssätt.
- Skapa strukturer för samverkan mellan skolan och viktiga samhällsfunktioner för att ge nyanlända föräldrar praktiskt stöd i vardagen och samhällsinformation, i syfte att avlasta skolan och främja inkludering av familjer.
- Utveckla en sammanhållen vårdkedja för barn och unga med psykisk ohälsa – där det finns specialistkunskap om flyktingskap, kris och trauma. En samordnad individuell plan (SIP) bör alltid upprättas när barn som flytt behöver stöd från olika vårdgivare.
Rekommendationer till rektorer och enskilda skolor:
- Stärk kompetensen hos skolpersonal, både lärare och elevhälsa, i frågor om flyktingskap, kris och trauma, och bemötande av barn med erfarenhet av flykt.
- Hitta former för samverkan och lagarbete kring nyanlända elever på skolan där all personal involveras oavsett befattning. En strukturerad bedömning av det enskilda barnets bästa ska vara vägledande för allt arbete.
Inom ramen för projektet Tillsammans för barn som flytt erbjuder Bris hälsofrämjande och evidensbaserade stödgrupper för asylsökande och nyanlända barn enligt en metod som heter Teaching Recovery Techniques, i samarbete med kommuner runtom i landet. Arbetet baseras på bred samverkan och dialog med bland annat skola, socialtjänst, boende och civilsamhälle i de aktuella kommunerna.
Nyckelord
Kontakter
Anna HolmqvistPressekreterare
Tel:070- 779 95 06anna.holmqvist@bris.seBilder
Dokument
Länkar
Om
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Läs mer på www.bris.se
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Ny rapport från Bris: En orolig värld speglas i barns framtidstro7.3.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen från barn till Bris fortsätter att öka. Under 2022 hade Bris 44 420 kurativa kontakter med barn som sökte stöd och hjälp för sin situation – en ökning på 7 procent jämfört med 2021. Att det varit oroligt i samhället har märkts av i den nationella stödlinjen för barn, det visar Bris nya årsrapport.
Varför hotar regeringen med fler barnvräkningar?3.3.2023 14:43:06 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår en utredning som tittar på sätt att skapa tryggare bostadsområden. Igår meddelade regeringen att uppdraget nu förändras och att utredaren ska bedöma om det kan bli lättare att säga upp hyresgäster ifall deras barn har begått brott i närområdet. Bris ser med stor oro på ambitionen att straffa föräldrar och barn genom hot om vräkning.
Bris välkomnar FN:s barnrättskommittés rekommendationer till Sverige20.2.2023 13:25:00 CET | Pressmeddelande
FN:s barnrättskommitté riktar nu rekommendationer för förbättringsområden och kritik mot Sverige vad gäller arbetet med att säkra barnets rättigheter.
Fler samtal om våld när barn kontaktade Bris under jullovet12.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Fler samtal än någonsin till Bris stödlinje under jullovet, en ökning med 19 procent jämfört med året innan. Antalet samtal om allvarlig psykisk ohälsa har ökat och allt fler samtal handlar om våld, övergrepp och kränkningar.
Bris stöttar barn hela jullovet20.12.2022 15:10:18 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig och det gör även jullovet. När skolan stänger innebär det för en del barn att de viktiga vuxna som barnet i vanliga fall vänder sig till försvinner. Bris har öppet dygnet runt hela lovet och finns här för varje barn som behöver någon att prata med.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum