Region Örebro län

Ny dagvårdsverksamhet för ätstörningspatienter

Dela

I veckan öppnade Region Örebro län en ny dagvårdsverksamhet i Örebro för unga ätstörningspatienter. Syftet med den nya verksamheten är att erbjuda en mer individanpassad vård till de patienter som inte behöver vårdas på vårdavdelning, men som har behov av mer intensiva insatser än de som ges i den ordinarie öppenvården.

Mellanmål. Foto: Maria Bergman/Region Örebro län.
Mellanmål. Foto: Maria Bergman/Region Örebro län.

-Det är glädjande att vi nu har startat upp den här verksamheten. Vi har sett att det finns ett behov av att kunna erbjuda en mer individanpassad vård och nu kommer vi att kunna göra det vilket känns mycket bra, säger Sanna Aila Gustafsson som är enhetschef på Region Örebro läns ätstörningsmottagning.

Hela familjen behöver stöd

Dagvårdsverksamheten vänder sig till ungdomar med allvarlig ätstörning och är en familjedagvård, vilket innebär att ungdomen kommer dit tillsammans med en förälder eller vårdnadshavare.

-Det är viktigt att stöd även ges till den som är vårdnadshavare. Det kan handla om att få lära sig hur de ska planera och följa upp måltider. Det handlar också om att få mer kunskap om sjukdomen och redskap för att kunna kommunicera och stötta ungdomen i hemmiljön, berättar Sanna.

Gemensamma måltider och organiserad vila

Dagvården bedrivs i gruppform där patienterna är på dagvården fyra dagar i veckan under en sex-veckors period. Aktiviteter under dagarna är bland annat att äta mellanmål och lunch men även organiserad vila och andra former av lugna gruppaktiviteter. En sjuksköterska ansvarar för dagvården tillsammans med dietist, fysioterapeut, psykoterapeut och arbetsterapeut.

-Vår målsättning med dagvårdsverksamheten är att korta och effektivisera våra ordinarie öppenvårdsinsatser. Genom att tidigare kunna sätta in mer intensiva insatser är målet att även minska behovet av inneliggande vård på vårdavdelning, säger Sanna.

Kontakt

Sanna Aila Gustafsson, enhetschef ätstörningsmottagningen Örebro

Telefon: 0722-49 59 86, E-post: sanna.aila-gustafsson@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mellanmål. Foto: Maria Bergman/Region Örebro län.
Mellanmål. Foto: Maria Bergman/Region Örebro län.
Ladda ned bild
Sanna Aila Gustafsson. Foto: Maria Bergman/Region Örebro län.
Sanna Aila Gustafsson. Foto: Maria Bergman/Region Örebro län.
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum