Akademiska sjukhuset

Ny DBT-behandling lovande vid anorexia och överkontroll

Dela
Överdriven eller ohjälpsam förmåga till självkontroll är vanligt bland personer med anorexia. En ny psykologisk behandling, baserad på dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, har visat sig kunna vara gynnsam för denna grupp. Samtliga som slutförde behandlingen hade en hälsosam vikt och små eller inga andra ätstörningssymptom efter behandling. Det framgår av en studie vid Uppsala universitet och ätstörningsenheten för vuxna på Akademiska sjukhuset.
Överdriven självkontroll är vanligt bland personer med anorexia. En ny psykologisk behandling, baserad på dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, har visat sig kunna vara gynnsam för denna grupp. Det framgår av en studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Foto: genrebild
Överdriven självkontroll är vanligt bland personer med anorexia. En ny psykologisk behandling, baserad på dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, har visat sig kunna vara gynnsam för denna grupp. Det framgår av en studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Foto: genrebild

Studien var en så kallad single-case studie där man följer ett mindre antal personer noga, ofta både innan och efter behandling, och jämför varje person med sig själv, snarare än en stort antal personer och bara tittar på skillnader på gruppnivå.

- Resultaten är positiva och visar att personer med anorexia kombinerat med ohjälpsam överkontroll kan vara hjälpta av behandling med Radikalt öppen dialektisk beteendeterapi, RO-DBT. Samtliga åtta som slutförde behandlingen hade en hälsosam vikt, små eller inga andra ätstörningssymptom, högre funktionsnivå och bättre livskvalitet efter behandling. Fem personer avbröt behandlingen i förtid och var oförbättrade eller bara delvis förbättrade, säger Martina Isaksson,psykolog och doktorand vid Uppsala universitet, som fram till nyligen arbetade vid ätstörningsenheten för vuxna, Akademiska sjukhuset.

Kännetecknande för ätstörningen anorexia nervosa är att man svälter sig för att gå ner i vikt, och att man väger mindre än vad som är hälsosamt för sin längd och ålder. Många har också en hög förmåga till självkontroll. Hög självkontroll är ofta positivt, till exempel kan det göra att man kan jobba hårt eller stå emot starka impulser. Men det kan också bli för mycket av det goda. Överdriven självkontroll, eller överkontroll, leder ofta till överdriven rigiditet, svårigheter att vara flexibel och öppen, att uttrycka genuina känslor samt att utveckla varma och nära relationer. I förlängningen kan det leda till svår känslomässig ensamhet, perfektionism och psykisk ohälsa som långvarig depression eller anorexia.

Det vanliga vid ätstörning för vuxna är KBT-behandling och det hjälper för vissa, men enligt Martina Isaksson finns bristande evidens för behandlingar vid anorexia, och ingen behandling har visat sig vara mer effektiv en någon annan. Ungefär 30 procent blir helt friska efter behandling, men många återfaller och mellan 30-70 procent avbryter behandlingen i förtid.

- Många patienter upplever att behandlingar för anorexia fokuserar för mycket på ätande och vikt, och för lite på de faktorer som gjort att det hamnat i ätstörningen. RO-DBT skiljer sig från tidigare behandlingar genom att man fokuserar på relationella och känslomässiga faktorer samtidigt som man fokuserar på att återfå en frisk kropp. Metoden har hittills framförallt använts för patienter med kronisk depression, men den är inte diagnosspecifik utan passar för alla som har svårigheter relaterade till en överkontrollerad personlighetsstil. Ingen metod verkar passa för alla. Vi behöver sannolikt en variation av insatser för att kunna hjälpa fler med denna sjukdom, förklarar hon.

Radikalt öppen dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, ges som behandling under tio månader. I behandlingen jobbar man med vikt och ätande, eftersom det är helt centralt för att kunna bli fri från anorexia.

- Fokus är dock också på ogynnsamma effekter av för mycket självkontroll, såsom att arbeta orimligt hårt för att undvika att misslyckas, eller ensamhet till följd av man håller många känslor inom sig. Syftet med behandlingen är framförallt att öka öppenhet och mottaglighet, att öka flexibilitet samt att öka social samhörighet, berättar Martina Isaksson.

Behandlingen ges individuellt en gång per vecka i 40 veckor, och parallellt med det som färdighetsträning i grupp en gång per vecka i 30 veckor. Genomgående tränar deltagarna på regelbundet och tillräckligt ätande samt färdigheter i radikal öppenhet så som att fördjupa relationer, att ta emot och lära sig från korrigerande feedback utan att ”gå sönder”, att prova på nya saker och delta tillsammans med andra, samt att förstå, berätta om och uttrycka sina personliga känslor eller upplevelser.

- Patienternas egen upplevelse av behandlingen var övervägande positiv. En del tyckte att det var svårt att fokusera på både ätstörning och överkontroll utan mer stöd kring ätandet i öppenvårdsformatet. De flesta upplevde dock att behandlingen var flexibel och att det var bra att behandlingen fokuserade på relationella och emotionella svårigheter och vad som kan ha orsakat ätstörningen, istället för att bara fokusera på kropp och vikt, avrundar Martina Isaksson.


FAKTA: Studie RO-DBT som behandling vid anorexia och ohjälpsam överkontroll

  • Den kliniska studien pågick 2016-2019 vid ätstörningsenheten för vuxna på Akademiska sjukhuset.
  • Syftet var dels att undersöka effekten behandling med RO-DBT inom öppenvården, dels att undersöka patienternas egna upplevelse av behandlingen.
  • Totalt ingick 13 personer med diagnostiserad anorexi och lämpade för öppenvårdsbehandling. Deltagarna skulle ha en BMI>16 och inte vara i omedelbart behov av inneliggande vård eller måltidsstöd i dagvård. Ett annat kriterium var att de skulle känna igen sig i en överkontrollerad personlighetsstil.
  • Behandlingen omfattar, liksom standard DBT, många terapeutiska och teoretiska riktningar: Inlärningsteori, kognitiv terapi, dialektisk filosofi och zenbuddhistisk filosofi.

För mer information, kontakta:

Martina Isaksson, psykolog inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Akademiska sjukhuset, och doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, tel: 070-695 41 08 ellere-post: martina.isaksson@neuro.uu.se

Läs mer om studien via länkar nedan.

Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 71.

Journal of Eating Disorders, 9(29).

Nyckelord

Bilder

Överdriven självkontroll är vanligt bland personer med anorexia. En ny psykologisk behandling, baserad på dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, har visat sig kunna vara gynnsam för denna grupp. Det framgår av en studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Foto: genrebild
Överdriven självkontroll är vanligt bland personer med anorexia. En ny psykologisk behandling, baserad på dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, har visat sig kunna vara gynnsam för denna grupp. Det framgår av en studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Foto: genrebild
Ladda ned bild
Martina Isaksson, psykolog inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Akademiska sjukhuset, och
doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet
Martina Isaksson, psykolog inom Barn- och ungdomspsykiatrin, Akademiska sjukhuset, och doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye