Uppsala kommun

Ny detaljplan för ett växande Almunge

Dela

Nu börjar planeringen för ett nytt bostadsområde i Almunge, som är en av Uppsala kommuns prioriterade tätorter. Både fristående hus och lägenheter planeras i detaljplanen som beräknas antas i slutet av 2023.

Plan- och byggnadsnämnden beslutade idag att ge Uppsala kommuns stadsbyggnadsförvaltning i uppdrag att ta fram en detaljplan för en del av fastigheten Almunge-Lövsta 1:147. Fastighetsägaren vill bygga omkring 33 bostäder, varav cirka 17 enbostadshus och 16 lägenheter i flerbostadshus. Ambitionen är att lägenheterna ska bli hyresrätter.

Området ligger i nordvästra Almunge utmed Mogavägen i anslutning till befintlig bebyggelse. Inom projektet kommer en gång-och cykelvägsförbindelse mellan det nya bostadsområdet och befintliga gång- och cykelvägar till Almunge centrum att göras.

– Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Då behöver äldre kunna bo kvar i sin tätort även när de säljer huset, ungdomar bo kvar när de flyttar hemifrån och barnfamiljer flytta dit. Nybyggda hyresrätter och hus tror vi kommer komplettera Almunge på ett riktigt bra sätt, säger Ylva Stadell (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden. 

Tidpunkten för ett beslut om antagande uppskattas till sista kvartalet år 2023, om planprocessen går som planerat. Planarbetet planeras påbörjas i höst. Planarbetet ska samordnas med den övergripande planeringsutredningen som pågår inom ramarna för uppdraget om Bostadssatsning på landsbygden.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum