Håll Sverige Rent

Ny enkätundersökning: Kommunerna saknar grepp om nedskräpningen

Dela

Bara knappt fyra av tio kommuner, 39 procent, har mål och åtgärder för att minska nedskräpningen, trots att det blir ett krav nästa år. Samtidigt vet bara var femte kommun hur mycket skräp som slängs och var åttonde vad nedskräpningen kostar, visar Håll Sverige Rents årliga kommunenkät.§

– Vår bedömning är att nedskräpningen ökar i Sverige, men de flesta kommuner gör ingenting åt problemet förutom att städa upp det som slängs. Alla kommuner borde ta reda på hur mycket det skräpas ned och vad det kostar, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Nästa år kommer nya föreskrifter, som innebär att det ska finnas mål och åtgärder för att minska nedskräpningen i kommunernas avfallsplaner. Fyra av tio kommuner, 39 procent, som har svarat på Håll Sverige Rents undersökning har både mål och åtgärder i dag. Ytterligare 32 procent har endast åtgärder, 4 procent har endast mål och 15 procent har varken mål eller åtgärder.

För att kunna sätta upp mål och åtgärder samt för att kunna följa upp arbetet är det avgörande att veta hur stort problemet med nedskräpning är och var det skräpas ner. Men det är bara 23 procent av kommunerna som på något sätt har mätt nedskräpningen under det senaste året. Ännu färre, 15 procent, har räknat på vad nedskräpningen egentligen kostar kommunen.

– Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige kostar omkring 2 miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat om vi bara slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Enkäten utgör underlag till Håll Sverige Rents Kommunindex, som i sin tur ligger till grund för utmärkelsen årets Håll Sverige Rent-kommun. Årets vinnare presenteras på Håll Sverige Rents konferens den 7 december.

Enkäten skickades ut till samtliga kommuner i Sverige, och 158 kommuner svarade. Det motsvarar en svarsfrekvens om drygt 54 procent. Undersökningen genomfördes under november månad.

För mer information:

Stefan Hållberg, ansvarig Kommun på Håll Sverige Rent, telefon 073-699 04 16, stefan.hallberg@hsr.se

Petra Holgersson, PR-ansvarig Håll Sverige Rent, telefon 072-565 44 05, petra.holgersson@hsr.se

Bilagor:

Frågor från enkätundersökningen.Svaren finns i bifogad pdf. 

  • Har din kommun mål och åtgärder för att minska nedskräpningen?
  • Finns det i din kommun en eller flera tjänstemän som har utsetts att ansvara för det förebyggande arbetet mot nedskräpning?
  • Har kommunen en avsatt budget till förebyggande åtgärder mot nedskräpning, som exempelvis informationskampanjer eller skräpplockardagar?
  • Finns det en aktuell beräkning av kostnaden för nedskräpningen i kommunen? Här avser vi kostnader för omhändertagande av det skräp som hamnar utanför papperskorgen och i skog och mark, alltså ej kostnader för övrig renhållning.
  • Har kommunen under det senaste året genomfört någon typ av mätning av nedskräpningen, som exempelvis skräpmätning eller enkätundersökning.

Om Årets Håll Sverige Rent-kommun 201

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents Skräpindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Tidigare har utmärkelsen gått till Borås (2015) och Helsingborg (2014). Årets Håll Sverige Rent-kommun kommer att utses på Håll Sverige Rents kommunkonferens den 7 december 2016.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum