Svenska kyrkan

Ny Expo-rapport och digitala utbildningar rustar Svenska kyrkan i demokratifrågor

Dela

Hur bemöter Svenska kyrkan individer och grupper som agerar antidemokratiskt eller som har åsikter som utmanar Svenska kyrkans värdegrund? Programmet Social hållbarhet fokus Tillit och Demokrati rustar nu ytterligare medarbetare och förtroendevalda i demokrati-frågor. En ny rapport från stiftelsen Expo lyfter hur extrema anspråk på kristna värden och kristendom tar sig uttryck och i höst kompletteras programmets erbjudanden med flera digitala utbildningskoncept.

Rapporten Extrema gruppers påverkan  Så gör ytterhögern anspråk på kristendom och kristna värden är framtagen av stiftelsen Expo på uppdrag av programmet Social hållbarhet fokus tillit och demokrati. Rapporten ger en bild av hur extrema politiska gruppers politiska mål och verksamhet kan komma att påverka Svenska kyrkan som organisation.

Rapporten ger även förslag på hur Svenska kyrkan kan agera utifrån de scenarier som denna påverkan innebär. För frågor kring rapporten, se kontakt nedan.

I höst erbjuder dessutom programmet ett antal digitala utbildningskoncept som direkt svarar på församlingars och pastorats efterfrågan om ökad kunskap och fler metoder för samtal och reflektion kring utmaningar för det demokratiska samhället. 

Programmet Social hållbarhet – fokus Tillit och Demokrati
Social hållbarhet – fokus Tillit och Demokrati är ett stiftsövergripande program inom Svenska kyrkan som utvecklar och stödjer insatser i kyrkans tillit- och demokratistärkande arbete. Sedan två år sker samarbete med bland annat myndigheten Forum för levande historia, föreningen #jagärhär och Segerstedt-institutet vid Göteborgs universitet. Regelbundet ges utbildningar och seminarier för medarbetare och förtroendevalda inom Svenska kyrkan. I det fasta utbildningsutbudet ingår Ett samhälle i förändring – om demokratins utmaningar, Civilkurage Online – om att vara kyrka på nätet och Med rötter och fötter. I höst har även samtalshandledningen till programmets teologiska dokument Kristen tro och mänskliga rättigheter färdigställts.

Läs mer på programmets webbplats.

Kontakt:
Christina Byström, press, programmets samordningsfunktion: 070-714 00 14
Solveig Ininbergs, programmets styrgrupp, stiftsdirektor Stockholm: 08-508 94 062

Webbplats: www.svenskakyrkan.se/tillitochdemokrati

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum