Svenska Judoförbundet

Ny fond ska förebygga fallolyckor

Dela

Fallolyckor är ett av samhällets stora folkhälsoproblem och den olyckstyp som leder till flest dödsfall i hem- och fritidsmiljö. Trots det saknas en större ekonomisk satsning för att förebygga fallolyckor på nationell nivå. Svenska Judoförbundet har nu instiftat en fond, Insamlingsstiftelsen Fallfonden, som ska samla in medel för att ge stöd till insatser inom fallförebyggande träning samt till vetenskaplig forskning om fallförebyggande träning.

Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige. 7 av 10 olyckor som leder till slutenvård är en fallolycka. Bild endast för illustration. Kan hämtas från Adobe Stock.
Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige. 7 av 10 olyckor som leder till slutenvård är en fallolycka. Bild endast för illustration. Kan hämtas från Adobe Stock.

-     Inom judon lär vi oss att falla innan vi lär oss att kasta varandra. Kunskapen om att falla utan att göra sig illa kan hjälpa många människor och samhället i stort. För svensk judo är det angeläget att bidra till den samhällsnyttan på alla sätt vi kan. Fallfonden är ett sätt vi kan bidra till den samhällsnyttan, säger Erik Vesterlund, generalsekreterare på Svenska Judoförbundet.

Sveriges kanske mest underskattade olycka

Varje år i Sverige dör fler i fallolyckor än genom drunkning, bränder och i trafikolyckor sammanlagt. Cirka 1700 personer dör varje år som följd av en fallolycka och mer än 270 000 besöker akutmottagningar eller vårdcentraler till följd av fallolyckor.

Värst drabbade är äldre. För personer över 80 år orsakas nio av tio olyckor av ett fall. Men det är inte bara äldre som drabbas – fallolyckor är också den vanligaste olyckstypen på svenska arbetsplatser, med ca 11 000 olycksfall per år.

Sammanlagt kostar fallolyckor samhället över 25 miljarder kronor varje år. Förutom de ekonomiska konsekvenserna innebär fallolyckor också mycket lidande för den drabbade i form av fysisk smärta, rädsla, lägre livskvalitet, social isolering och psykisk ohälsa. 

Fallfonden ska stödja fallpreventiv träning och forskning

-     Vi måste alla hjälpas åt för att minska fallolyckorna. Den offentliga sektorn behöver naturligtvis skjuta till en mycket större del än vad som görs nu. Idag står inte de förebyggande satsningarna i proportion till omfattningen av problemet med fallolyckor, säger Erik Vesterlund.

Trots att fallolyckor är den olyckstyp som skördar flest liv per år saknas idag en större nationell satsning för att förebygga fallolyckor. Samhället lägger endast 3,4 miljarder kronor årligen på att förebygga fallolyckor medan motsvarande siffror för vägtrafikolyckor är ca 44 miljarder och för bränder 19 miljarder per år.  

Ny forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland visar att ett särskilt framtaget fallpreventivt träningsprogram, Judo4Balance, är ett effektivt verktyg för att förebygga fallolyckor och risken att skadas vid ett fall.

Genom Insamlingsstiftelsen Fallfonden vill Svenska Judoförbundet samla in medel för att stödja ideella föreningar som bedriver fallpreventiv träning samt ge stöd till vetenskaplig forskning som är inriktad på fysisk aktivitet hos enskilda personer och inte på utrustning och/eller skydd.

Bidrag till fallfonden

Instiftelsen Fallfonden kommer att ansöka om ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll. Till det kontot är godkänt kan bidrag till Fallfonden sättas in på fondens tillfälliga bankgiro: 5550-3049

Första utlysningen för att kunna söka bidrag från Fallfonden kommer att publiceras tidigast under hösten 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige. 7 av 10 olyckor som leder till slutenvård är en fallolycka. Bild endast för illustration. Kan hämtas från Adobe Stock.
Fallolyckor är den vanligaste olyckstypen i Sverige. 7 av 10 olyckor som leder till slutenvård är en fallolycka. Bild endast för illustration. Kan hämtas från Adobe Stock.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Påminnelse: Pressträff och fotografering inför kvalet till OS och Paralympics24.8.2020 06:40:00 CESTPressinbjudan

Torsdagen den 27 augusti är media varmt välkommen att besöka Framgångshallen, Bosön för intervjuer med judoka och coacher i svenska judolandslaget och parajudolandslaget inför det fortsatta OS- och paralympicskvalet. Dessutom finns det tid för fotografering under eftermiddagsträningen. Anmälningstiden är förlängd till i morgon tisdag 25 augusti. Anmälan via länk nedan.

Ny forskning: Judoinspirerat träningsprogram kan förebygga fallolyckor och minska fallskador på jobbet2.6.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. Svenska Judoförbundet och AFA Försäkring har genom ett gemensamt projekt satsat på att öka fallkompetensen i svenskt arbetsliv. Nu visar ny forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland att risken för fallolyckor och fallskador kan minskas genom det framtagna träningsprogrammet, Judo4Balance, som används i projektet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum