Tysk-Svenska Handelskammaren

Ny förpackningslag i Tyskland

Dela
Svenska företag som exporterar förpackade varor till Tyskland berörs av den nya förpackningslagstiftningen som nyligen har beslutats om av det tyska parlamentet. Bland annat behöver företagen registrera sig och lämna in uppgifter om förpackningsmängder till en nyinrättad myndighet.
Foto: Onnola/Flickr.com
Foto: Onnola/Flickr.com

Den nya tyska förpackningslagen (Verpackungsgesetz) har nu passerat det tyska förbundsrådet och kommer därmed att träda i kraft den 1 januari 2019. De olika återvinningssystemen i Tyskland måste nu bland annat uppnå betydligt högre återvinningskvoter för de olika typer av förpackningar som licensieras och samlas in. Målet är en kvot på minst 63 procent för plastförpackningar och 90 procent för förpackningar av metall, glas och papper från år 2022.

Införandet av en central myndighet kallad ”Zentrale Stelle” är en annan nyhet med lagstiftningen som medför nya krav för företagen. Samtliga företag som avsätter förpackningar på den tyska marknaden kommer att behöva registrera sig hos den nya myndigheten, vilket inte har behövts göras tidigare.

Företag som överskrider mängder om 80 ton glas, 50 ton papper/papp/kartong eller 30 ton lättförpackningar (plast, laminat, vitplåt eller aluminium) under ett år kommer att behöva lämna in en så kallad ”Vollständigkeitserklärung” (fullständighetsförklaring) till Zentrale Stelle. Detta föregås av att en revision först måste genomföras och att en revisor granskar och därefter genom en elektronisk signatur bekräftar mängderna som har avsatts av företaget under året.

Även företag med liten export berörs

- Viktigt att nämna är att även företag som inte kommer upp i dessa mängder förpackningsavfall kan tvingas lämna uppgifter till den centrala myndigheten vid en begäran, säger Norman Karsch, chef för Miljörapportering på Tysk-Svenska Handelskammaren, som hjälper svenska exportföretag att uppfylla sitt producentansvar i Tyskland. 

Generellt kommer Zentrale Stelle även att verka för att kontrollera och se över de olika återvinningssystemen i Tyskland för att se till att konkurrens sker på lika villkor och för att säkerställa en balans på marknaden. Man vill även ytterligare strama åt och fånga upp de företag som på ett ofullständigt sätt eller inte alls uppfyller sina förpliktelser inom förpackningsåtervinning enligt lagstiftningen.

Åsikterna kring Zentrale Stelle går isär och vissa menar att det finns en risk att det förvandlas till en allt för stor administrativ myndighet, medan andra menar att det kommer att bidra till en bättre och effektivare uppföljning av lagstiftningen och mer lika villkor på marknaden.

Vill du ha mer information om förändringarna eller behöver du praktisk hjälp med att möta de nya kraven? Våra experter på avdelningen Miljörapportering finns här för dig.

Nyckelord

Kontakter

Norman Karsch
Affärsområdeschef Miljörapportering
norman.karsch@handelskammer.se
+46-40-30 49 41

Bilder

Foto: Onnola/Flickr.com
Foto: Onnola/Flickr.com
Ladda ned bild

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Med uppdrag att utveckla affärerna mellan Tyskland och Sverige

Tysk-Svenska Handelskammaren grundades 1951 och är den enda bilaterala handelskammaren för Tyskland och Sverige. Nätverket består av över 1200 tyska och svenska medlemsföretag och organisationen har sitt huvudsäte i Stockholm, med lokalkontor i Malmö och i Göteborg. Som medlemsorganisation med uppdrag att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige hjälper kammaren tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. Tjänsterna som erbjuds av de drygt 60 medarbetarna stäcker sig från marknadsetablering till skatt, juridik och redovisningstjänster. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK samarbetar Tysk-Svenska Handelskammaren med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

Svenska elever sämst i Skandinavien på att lära sig tyska2.1.2024 12:15:00 CET | Pressmeddelande

Allt färre svenska elever läser andra främmande språk än engelska i skolan och språkutbudet krymper på många håll på grund av lärarbrist och för små elevgrupper. I jämförelse med de andra skandinaviska länderna är Sverige sämst i klassen. I Danmark läser 85 procent av grundskoleeleverna i 9:an tyska, motsvarande siffra i Norge är 25 procent medan i Sverige endast 17 procent av niondeklassarna läser tyska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye