Retriever

Ny forskningsrapport: Twitter-stormar saknar verklighetsförankring

Dela

En ny forskningsrapport visar att Twitter är kraftigt överrepresenterad som källa i dagspress, i förhållande till tjänstens faktiska popularitet. I förlängningen riskerar massmedierna och bevakningsaktörer måla upp en bild av ett samhälle som saknar verklighetsförankring.

- Det talas om drev och stormar i sociala medier. I själva verket sker oftast de här stormarna i ett nubbeglas. Man får en specifik bild av ”opinionen” beroende på var man letar. Om man är ute efter en specifik opinion finns den förmodligen representerad på Twitter men är inte särskilt stor utanför mediet, säger Stefan di Grado, medieanalytiker på Retriever.

I rapporten har man tittat på politisk opinionsbildning och det är tydligt att de etablerade politiska blocken återkommer på Twitter som tydliga klusterbildningar. Det sverigedemokratvänliga klustret omfattar färre konton jämfört med de alliansvänliga och det rödgrönrosa klustret. Klustret med Sverigedemokraternas sympatisörer har dessutom betydligt färre följare. Samtidigt är retweet-aktiviteten avsevärt mycket högre jämfört med de två andra klustren.

- SD-sympatisörer tar ofta rygg på varandra på Twitter. De sprider varandras inlägg och kommentarer likt "retweet-maskiner" vilket i många fall leder till att media tolkar spridningen som att den skulle vara stor. I själva verket är det bara inom en väldigt liten del av det sociala mediet som spridningen sker och det är sällan som spridningen förs utanför de egna grupperna, säger Stefan di Grado.

Mätt i faktisk räckvidd och antal twittrare tycks inflytandet från dessa högerextrema inte alls vara lika omfattande som media ibland målar upp en bild av.

- Här tror vi att mediebranschen och medieforskningen skulle vara betjänt av att Internetföretagen och de som äger plattformarna öppnade upp för att visa mer av sina metadata. Vi vill se ett mått på förslagsvis bredd och inflytande per konto och inlägg, så att användarna lättare kan se spridningar och därmed relevans, säger Stefan Di Grado.


Om forskningsrapporten
Retriever har tillsammans med medieforskaren Jonas Andersson Schwarz och mediebevakningsföretaget M-brain studerat hur klick och delningar påverkar debatten i svensk media. I samband med Internetdagarna, den 23 november, släpps rapporten ”Opinioner och offentligheter online – Vad gör en politisk utsaga framgångsrik? Den användardrivna kommunikationens villkor”.

Hela rapporten finns att ladda ned här: https://www.internetfonden.se/wordpress/wp-content/uploads/2015/01/Slutrapport-Politisk-utsaga.pdf

Nyckelord

Kontakter

Stefan Di Grado
Medieanalytiker
076-000 10 23
stefan.grado@retriever.se

Länkar

Om

Retriever
Retriever
Birger Jarlsgatan 6B
114 34 Stockholm

08-546 121 00http://www.retriever.se
Medieanalysföretaget Retriever är ledande i Norden inom mediebevakning, verktyg för redaktionell research, medieanalys och företagsinformation. Retriever bevakar och analyserar information i sociala medier, webb, tidningar, magasin, radio och tv. Retriever ägs av TT Nyhetsbyrån och norska nyhetsbyrån NTB.

Följ Retriever

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Retriever

En avslagen avtalsrörelse på Twitter?9.3.2017 09:48Nyheter

För andra året i rad befinner sig Sverige i en brinnande avtalsrörelse där många tunga avtal ska omförhandlas. I förhandlingsspelet blir medierna en viktig arena där olika aktörer försöker skapa ett bättre förhandlingsläge och etablera sin syn på hur verkligheten bäst ska beskrivas. En plats där slagorden ofta duggar extra tätt är Twitter. Det kunde Retriever tydligt se när vi utvärderade avtalsrörelsen 2015/16. Så vad händer på Twitter i årets avtalsrörelse? Ja inte alls lika mycket, konstaterar vår medieanalytiker Ulla von Lochow. Antalet inlägg (under hashtagen #avtal17, #avtal2017 och i användandet av ordet avtalsrörelse) har halverats jämfört med förra gången. Jämför vi perioden oktober till februari under de två avtalsrörelserna har det bara skrivits drygt hälften så många inlägg i årets (från 18 600 till 9 500). Antalet Twitterkonton som deltar i samtalet har också mer än halverats (från 3 400 till 1 600). Vad är det som har hänt? Ett definitivt svar här kan vara svårt att ge. K

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum