Akademiska sjukhuset

Ny forskningsstudie: Är igångsättning lika säkert och effektivt i hemmet som på sjukhus?

Dela
Ungefär en fjärdedel av alla förlossningar startar med igångsättning på sjukhus. Detta kan innebära lång vårdtid, ibland flera dagar. I en ny multicenterstudie vid bland annat Akademiska sjukhuset ska man ta reda på om igångsättning i hemmet är lika säkert och effektivt för mamma och barn som på sjukhus.
I en studie vid bland annat Akademiska sjukhuset ska forskarna utvärdera om igångsättning i hemmet är lika säkert och effektivt för mamma och barn som på sjukhus. Bild: Mostphotos
I en studie vid bland annat Akademiska sjukhuset ska forskarna utvärdera om igångsättning i hemmet är lika säkert och effektivt för mamma och barn som på sjukhus. Bild: Mostphotos

- Det har gjorts flera mindre studier på igångsättning i hemmet som visar att kvinnorna har en positiv upplevelse av metoden. Man har heller inte sett några ökade risker, men studierna har varit små och behöver bekräftas i en större population. Vi vill utvärdera vilken skillnad det gör för mamman, barnet och partnern om man får behandling hemma jämfört med på sjukhus tills livmodertappen mognar ut och värkarbetet startar,säger Maria Jonsson, överläkare inom kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset och ansvarig för studien i Uppsala.

De vanligaste anledningarna till att en förlossning behöver sättas igång är att graviditeten gått över tiden eller att någon komplikation tillstött tex blodtrycksförhöjning. Fördelar med att vara hemma under första delen av igångsättningen kan, enligt Maria Jonsson, vara att den blivande mamman är mer avslappnad i sin hemmamiljö. Det kan också upplevas mer som en vanlig förlossningsstart och förloppet kan upplevas kortare jämfört med igångsättning på sjukhus, då förlossningen kan upplevas som väldigt lång och ibland ta flera dygn.

Den aktuella studien, som kallas Option, genomförs vid 36 svenska förlossningskliniker. Förutom på Akademiska sjukhuset är rekrytering av patienter igång på Danderyds sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset varifrån den leds. Forskarna räknar med att inkludera totalt 8 900 deltagare fram till 2025.

Målgruppen är kvinnor vars graviditeter är komplikationsfria och där den förväntade risken vid igångsättning är låg. Kvinnorna kommer att kontaktas av en barnmorska via telefon eller på en av sjukhusets mottagningar. De som är intresserade av att delta och är friska får först genomgå en läkarkontroll. För att sätta igång förlossningar används bland annat läkemedel och ballongkateter som syftar till att mjuka upp och vidga livmodertappen.

- Efter att kvinnorna satts igång lottas de antingen till att bli kvar på sjukhuset eller att gå hem. De som går hem får komma in på återbesök en gång per dag för kontroll. De kan även kontakta barnmorskor på sjukhuset dygnet runt samt har möjlighet att komma in om något tillstöter, berättar Maria Jonsson.



För mer information/intervju, kontakta:

Maria Jonsson, docent och överläkare inom kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset och ansvarig för Optionstudien, tel: 018-6115757, e-post: maria.jonsson@akademiska.se

För mer information om studiens upplägg etc, kontakta:
Irna Sylve, forskningsbarnmorska, 072 152 20 20, e-post: irina.sylve@akademiska.se

Läs mer om studien här. 

Nyckelord

Bilder

I en studie vid bland annat Akademiska sjukhuset ska forskarna utvärdera om igångsättning i hemmet är lika säkert och effektivt för mamma och barn som på sjukhus. Bild: Mostphotos
I en studie vid bland annat Akademiska sjukhuset ska forskarna utvärdera om igångsättning i hemmet är lika säkert och effektivt för mamma och barn som på sjukhus. Bild: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye