Umeå kommun

Ny fristadsgäst i Umeå

Dela

Journalisten och författaren Tsegabrhan G Habtemariam från Eritrea har för en tid sedan anlänt till Umeå som fristadsperson. Tsegabrhan har i Eritrea förföljts och i olika omgångar fängslats för såväl sitt författarskap som sin journalistik. Fristadsprogrammet innebär att Tsegabrhan erbjuds ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk inom kulturen. Syftet är att Tsegabrhan fritt ska kunna arbeta med sin journalistik och sitt författarskap.

Tsegabrhan G Habtemariam
Tsegabrhan G Habtemariam

– Det är väldigt glädjande att Umeå kan hälsa sin andra fristadsperson välkommen. Tsegabrhan kommer från en plats där yttrandefrihet, fri press och demokrati inte existerar. Att erbjuda honom en fristad i Umeå är ett sätt att visa vårt engagemang för alla modiga journalister och författare runt om i världen, samtidigt som det kan bli ett tillskott till Umeås kulturliv, säger Helena Smith (S), ordförande i kulturnämnden.

Under tiden i Umeå är det Tsegabrhans förhoppning att kunna ta upp sin journalistiska karriär, fortsätta sitt författarskap och arbeta för att genomföra en satsning på litteratur på tigrinja. Tsegabrhan har sällskap av sin hustru, Tsega M Kebede.

Tsegabrhans bakgrund

Tsegabrhan har arbetat som korrespondent för Eritreas enda fristående tidning, Setit, fram till dess att myndigheterna stängde redaktionen 2001. Från 2006 till 2019 fortsatte Tsegabrhan sin journalistiska bana på Hadas Eritrea. Tsegabrhan har även hunnit med att skriva och publicera fem böcker; This is not your Child (2005), The Story of Helen (2010), Please Marry Me (2013), Please Marry Both of Us (2015) and The Case of My Eye (2018). Böckerna handlar ofta om kärlek och relationer men har också ett politiskt budskap.

ICORN – International Cities Of Refuge Network

ICORN heter den organisation som arbetar med fristäder. Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer. Umeå har varit medlem i ICORN sedan 2016. Medlemmarna består av städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar konstnärlig yttrandefrihet, gästfrihet och internationell solidaritet.

Boka träff med Tsegabrhan

Finns intresse av att träffa Tsegabrhan för en intervju ber vi er kontakta Leif Mårtensson, koordinator för fristadsprojektet.

Kontakt:

Leif Mårtensson
koordinator för fristadsprojektet
leif.martensson@umea.se 
090-16 33 52
070-556 16 49

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tsegabrhan G Habtemariam
Tsegabrhan G Habtemariam
Ladda ned bild
Tsegabrhan G Habtemariam
Tsegabrhan G Habtemariam
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum