We Effect

Ny granskning: Nedskärningar i biståndet ökar hungern i världen

Dela

Att minska biståndet äventyrar fattigdomsbekämpningen och kommer drabba miljontals människor i världen. Det visar en granskning gjord av We Effect, Diakonia och Plan international Sverige.

Med anledning av kriget i Ukraina har integrations- och migrationsminister Anders Ygemangjort gällande att en del av de miljarder som behövs för att betala kostnaderna för flyktingmottagande i Sverige ska kunna tas från Sveriges bistånd som går till världens allra mest fattiga och utsatta människor. 

”I denna historiska kris ska Sverige visa sin internationella solidaritet och ta hand om människor som flyr kriget. Men det får inte göras på fattiga människors bekostnad”, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på WeEffect som också publicerar en gemensam debattartikel med Diakonia och Plan international Sverige i Aftonbladet idag. 

Redan innan kriget var Moderaterna och Sverigedemokraterna tydliga med att de vill sänka det svenska biståndet till 0,7 respektive 0,5 procent av BNI, med argumentet att pengarna behövs mer i Sverige. WeEffect, Diakonia och Plan international Sverige har granskat vad en nedskärning av det svenska biståndet – från en till 0,7 procent av BNI – skulle innebära i praktiken. 

Granskningen visar bland annat att:  

  • Minst en miljon människor som idag får svenskt stöd, skulle få svårare att klara sin livsmedelsförsörjning  
  • Fyra miljoner tonåringar skulle inte få del av sexualundervisning och preventivmedel 
  • Två miljoner människor skulle inte få tillgång till rent vatten  
  • Två miljoner färre barn skulle få chansen att gå i skolan 

Granskningen, som utgår från antagandet att det humanitära biståndet ska lämnas orört, visar att det långsiktiga förebyggande utvecklingssamarbetet i så fall kommer att skäras med hela 40 procent. 

“Att skära ner på biståndet i en tid av ökande hunger får katastrofala konsekvenser. Redan innan pandemin ökade hungern och med snabbt stigande matpriser till följd av kriget i Ukraina finns en stor risk för fler konflikter och fler tvingas på flykt. Biståndet behövs mer än någonsin”, säger Anna Tibblin.  

Mer information:  

  

Kontakter

Dokument

Om

We Effect
We Effect
Östgötagatan 90
116 64 Stockholm

08-120 371 56https://www.weeffect.se/

We Effect arbetar för alla människors rätt till mat. Vi är den svenska kooperationens biståndsorganisation och verkar sedan 1958 för en hållbar värld, fri från fattigdom. Genom bonde- och bostadskooperativ stödjer vi fyra miljoner människor i 20 länder.

Följ We Effect

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från We Effect

Kooperationen kraftsamlar för att möta den globala hungerkrisen4.7.2022 08:33:30 CEST | Pressmeddelande

Det pågår en global hungerkris och en stor del av världen svälter. Samtidigt skärs det svenska biståndet ner och tidpunkten kunde inte vara värre. Därför har kooperationen gått samman för att stödja de miljontals människor som We Effect når med sitt arbete. – Kooperationen är en fantastisk förebild för övriga näringslivet, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We Effect, om det stora engagemanget från medlemsorganisationerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum