Plan International Sverige

Ny granskning: Nedskärningar i biståndet slår hårt mot barnen  

Dela

En minskning av biståndet äventyrar fattigdomsbekämpningen och får konsekvenser för miljontals människor i världen. Det visar en granskning gjord av We Effect, Diakonia och Plan International Sverige.

Nedskärningar i biståndet slår hårt mot barn i kris.
Nedskärningar i biståndet slår hårt mot barn i kris.

Det är av högsta vikt att stötta de som flyr från Ukraina, samtidigt som det behövs aktiva insatser i de många kriser som pågår på andra platser i världen. Redan före kriget i Ukraina fanns det partier i Sveriges riksdag som ville sänka det svenska biståndet från dagens en procent till 0,7 respektive 0,5 procent av BNI, med argumentet att pengarna behövs mer i Sverige. Nu höjs fler politiska röster för att biståndet till världens allra fattigaste och mest utsatta människor ska betala för migration och de ökade försvars- och bränslekostnaderna i Sverige. I fredags meddelade dessutom regeringen att man planerar att finansiera ”en avsevärd del” av flyktingmottagandet genom så kallade avräkningar från biståndsbudgeten. Det är fel. Låt bistånd vara bistånd. 

We Effect, Diakonia och Plan international Sverige har granskat vad en nedskärning av det svenska biståndet – från 1 till 0,7 procent av BNI – skulle innebära i praktiken. 

Granskningen visar bland annat att:  

  • Minst en miljon människor som i dag får svenskt stöd skulle få svårare att klara sin livsmedelsförsörjning.  
  • Fyra miljoner tonåringar inte skulle få tillgång till sexualundervisning och preventivmedel. 
  • 13 600 färre flickor skulle skyddas från könsstympning. 
  • Två miljoner färre barn skulle få chansen att gå i skolan. 

Granskningen, som utgår från antagandet att det humanitära biståndet ska lämnas orört, visar att det långsiktiga förebyggande utvecklingssamarbetet kommer att skäras med hela 40 procent om biståndet minskas enligt förslag. 

”Att skära i biståndet är både kortsiktigt och kontraproduktivt. Behoven är större än någonsin och effekterna av det som nu händer i Ukraina riskerar att få konsekvenser även på andra håll i världen. Som alltid är det barnen – inte minst flickorna – som drabbas hårdast. Minskat svenskt bistånd innebär färre barn i skolan och färre barn som får äta sig mätta samtidigt som könsstympning och barnäktenskap förväntas öka”, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige. 

Nyckelord

Kontakter

Sofia Klemming Nordenskiöld
Pressansvarig

Bilder

Nedskärningar i biståndet slår hårt mot barn i kris.
Nedskärningar i biståndet slår hårt mot barn i kris.
Ladda ned bild

Om

Plan International Sverige
Plan International Sverige
Box 92150
120 08 Stockholm

08-58 77 55 00https://plansverige.org/

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Internationella dagen mot könsstympning 6 februari: Flickorna som kämpar mot könsstympning4.2.2022 11:19:25 CET | Pressmeddelande

Den 6 februari är det internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Varje år beräknas tre miljoner flickor utsättas för könsstympning – och riskerar att drabbas av allvarliga komplikationer och extrem smärta till följd av ingreppet. Samtidigt pågår viktigt arbete för att stoppa ingreppen, med Sudan och Egypten som några av de länder som visar vägen. Och det är de unga som driver på utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum