Teknikföretagen

Ny guide ska hjälpa teknikföretag att skydda sig mot digitala attacker

Dela

Under senare år har det skett omfattande och upprepade angrepp mot svenska företag för att stjäla eller förstöra digital information och system. Behovet av informationssäkerhet i allmänhet och cybersäkerhet i synnerhet växer. Därför har Teknikföretagen tagit fram en guide för medvetet säkerhetsarbete.

Cyberangrepp kan leda till kostsamma påföljder och att främmande makter kan komma åt teknologi och affärshemligheter. Det finns även kriminella grupper som försöker manipulera och förstöra information i utpressningssyfte.

- Allt som allt handlar det om fler än 100 000 cyberattacker per år i Sverige vilket skapar totalkostnad på cirka 16 miljarder kronor hos svenska företag, säger Patrik Sandgren som arbetar med digitaliseringsfrågor på Teknikföretagen.

För att minimera risken för cyberattacker behöver företag kompetens på alla nivåer. Det handlar både om specialistkompetens och bredare kunskap inom säkerhetsområdet.

- Teknikföretagen vill stötta medlemsföretagen i arbetet med cybersäkerhet och har därför tagit fram en guide som primärt är riktad till de mindre teknikföretagen, berättar Patrik Sandgren. Vi har noterat en ökad grad av förfrågningar och behov av vägledning i frågor som rör digital säkerhet.

Mindre teknikföretag är särskilt utsatta för digitala attacker eftersom de, generellt sett, har en lägre grad av medvetenhet om cybersäkerhet och mindre resurser.

- Det kan vara svårt för mindre företag att veta var man ska börja och vilka områden säkerhetsarbetet bör omfatta. Med hjälp av guiden hoppas vi att företagen kommer igång. Vi har bland annat sammanställt en checklista med de aktiviteter vi rekommenderar att företagen arbetar med, säger Patrik Sandgren.

Guiden publiceras under #CyberSecurityAwarenessMonth. Det vill säga den månad då cybersäkerhet uppmärksammas i hela Europa.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Vad gör regeringen för småföretagens exportmöjligheter?20.11.2019 07:00:00 CETPressinbjudan

Småföretagen står för den största delen av Sveriges exporttillväxt – och det är tydligt att dessa i framtiden kan få en ännu viktigare roll som exportörer och välståndsskapare. Men vad gör regeringen för att stärka svenska små- och medelstora företags möjligheter att nå ut på den globala marknaden, och vad betyder det egentligen när januariavtalet säger att Sveriges exportstrategi ska fokusera på hållbarhet? Hör den nya statssekreteraren Krister Nilsson (S) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) diskutera frågan på lunchseminarium hos Teknikföretagen.

Teknikföretagen räknar på dilemman från högstadieelevers vardag – ska öka intresset för matematik19.11.2019 07:00:00 CETPressmeddelande

Arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen lanserar nu webbserien ”Vi räknar på det!”. Genom filmer som ska illustrera vardagsproblem unga stöter på är syftet att öka matematikintresset bland högstadieelever. Matematik är det ämne som flest elever inte har godkänt i när de slutar årskurs nio – cirka 10 procent klarar inte de uppsatta målen. Detta är något som Teknikföretagen vill ändra på.

En hårsmån från recession7.11.2019 11:00:00 CETPressmeddelande

Den globala avmattningen som inleddes runt årsskiftet 2017/2018 fortsätter, och det syns ännu inga tydliga tecken på att botten är nådd. Nu är det tydligt att avmattningen även slår till med full kraft mot svensk industri. Industrins avmattning smittar också av sig på resten av ekonomin. Arbetsmarknaden försvagas och arbetslösheten stiger rejält det närmaste året. Den bedömningen gör Teknikföretagen som presenterar sin nya konjunkturprognos idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum