Ny halländsk satsning på kompetensutveckling för yrkesverksamma

Projektet, som kallas Skills Halland, bygger på erfarenheter från ESF-projektet Kompa Halland som avslutades vid årsskiftet. Även det nya projektet drivs i samverkan med TEK Kompetens och Region Halland, och ska pågå i två år.
– För TEK Kompetens är det naturligt att fortsätta att samverka med både Högskolan och Region Halland och bidra till att stärka Halland. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa företag med strategisk kompetensutveckling, att analysera vilka kompetenser man har i dag, och framför allt att tänka till kring vad det är man behöver i en omställning. Skills Halland kommer att hjälpa företagen med just detta, säger Nasim Oveissi, utvecklare på TEK Kompetens och projektledare för Skills Halland, och lägger till:
– Det är viktigt att lyssna på företagen. Det vi ser från tidigare analyser, och genom våra kontinuerliga dialoger med företag, är att man önskar djupare kompetens inom specifika områden.
Strategisk kompetensutveckling och organisatoriskt lärande
Skills Halland tar sin utgångspunkt i en analys som visar att organisationer och företag i Halland inte i tillräckligt stor utsträckning arbetar strategiskt med kompetensutveckling. Yrkesverksamma behöver uppdatera sin kompetens, särskilt inom de snabbt föränderliga områdena digitalisering, grön hållbarhet och automation. Den halländska industrin utgörs till stor del av små och medelstora företag, ofta som underleverantörer till större industriföretag. För sådana företag är kompetensutveckling avgörande för att utvecklas.
Samproduktion för kompetensutveckling
Projektet har en tydlig målbild för individers livslånga lärande. Här har högskolor och universitet ett viktigt uppdrag, inte minst genom att dela med sig av kunskap. Högskolan i Halmstad har redan ett betydande utbud av kvalificerade utbildningar som riktar sig specifikt till yrkesverksamma. Genom Skills Halland kan Högskolan vidareutveckla sådana satsningar i samverkan med andra aktörer, såsom TEK Kompetens och Region Halland. Ett av delmålen i projektet är att skapa en modell för samproduktion som kan matcha utbud och efterfrågan av kvalificerad kompetensutveckling. Ambitionen är att en sådan modell kan leva kvar även efter projektets avslut i januari 2025.
– För Högskolan blir det allt viktigare att bidra till det livslånga lärandet och till omställning i arbetslivet. Många yrkesverksamma har tagit del av de kurser som vi har tagit fram under de senaste åren för att stärka sin kompetens. Genom Skills Halland kan vi utveckla ytterligare kurser som är relevanta i den snabba samhälls- och teknikutvecklingen, säger Anders Nelson, tillförordnad prorektor vid Högskolan.
Nyckelord
Kontakter
Anders NelsonTillförordnad prorektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering
Tel:076-829 74 88anders.nelson@hh.seNasim OveissiUtvecklare, företagsutvecklingTEK Kompetens
Tel:076-309 53 35nasim@tek.seBilder
Länkar
Om

Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad
035-16 71 00https://www.hh.se/
Det innovationsdrivande lärosätet
Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.
Följ Högskolan i Halmstad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad
”Vi vill öka intresset för ingenjörsutbildning och ingenjörsyrket”14.3.2023 09:36:30 CET | Pressmeddelande
Årets kampanj för att marknadsföra Högskolan i Halmstads utbildningar har fokus på Högskolans ingenjörsutbildningar. Målet är att intressera fler att utbilda sig inom ett område där det riskerar att bli brist på arbetskraft i framtiden.
Ny studie visar vägen till cirkulär ekonomi för företag9.3.2023 10:37:41 CET | Pressmeddelande
Cirkulär ekonomi är ett stort samtalsämne inom politiken och bland olika organisationer. Trots det är det långt ifrån alla företag som vet hur de ska ta sig an frågan. I en ny studie analyserar forskare från Högskolan i Halmstad olika verktyg som finns för att jobba cirkulärt och presenterar även en guide för att underlätta för företagen.
Sugardejting: frigörelse eller förtryck?3.3.2023 08:50:04 CET | Pressmeddelande
På onsdag, den 8 mars är det internationella kvinnodagen. En aktuell fråga i debatten om kvinnors frigörelse är sugardejting. Är det ett smart sätt att träffa en partner eller ett sätt att känna sig extra värdefull i en relation? Eller är det en form av prostitution? Åsikterna kring fenomenet – att betala en partner för att ingå en relation – går isär. Evelina Johansson Wilén, genusvetare och biträdande universitetslektor på Högskolan i Halmstad, undersöker männens och kvinnornas egna upplevelser av situationen.
Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus27.2.2023 10:54:53 CET | Pressmeddelande
Vad kan du plugga på Högskolan i Halmstad? Vilka ämnen läser du på de olika programmen? Hur är studentlivet? Vad kan du jobba med efter examen? Det är några av alla de frågar som besökarna kan få svar på när Högskolan i Halmstad bjuder in till öppet hus nu på torsdag, den 2 mars.
Forskning gör AI kompatibel med smart teknik22.2.2023 11:25:16 CET | Pressmeddelande
Smart teknik som vi använder i vardagen blir allt smartare och kräver mer och mer från hårdvaran. Hur kan vi se till att smarta prylar är kompatibla med den artificiella intelligens som krävs för att de ska fungera, utan att behöva öka hårdvarukapaciteten? Det har Nesma Rezk, doktor i inbäddade system vid Högskolan i Halmstad, undersökt i sin doktorsavhandling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum