Högskolan i Halmstad

Ny halländsk satsning på kompetensutveckling för yrkesverksamma

Dela
ESF-rådet (Europeiska socialfonden) har beviljat Högskolan i Halmstad 13,2 miljoner kronor för ett projekt om kompetensutveckling som riktar sig till cirka 200 deltagare i ett 30-tal halländska företag.

Projektet, som kallas Skills Halland, bygger på erfarenheter från ESF-projektet Kompa Halland som avslutades vid årsskiftet. Även det nya projektet drivs i samverkan med TEK Kompetens och Region Halland, och ska pågå i två år.

– För TEK Kompetens är det naturligt att fortsätta att samverka med både Högskolan och Region Halland och bidra till att stärka Halland. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa företag med strategisk kompetensutveckling, att analysera vilka kompetenser man har i dag, och framför allt att tänka till kring vad det är man behöver i en omställning. Skills Halland kommer att hjälpa företagen med just detta, säger Nasim Oveissi, utvecklare på TEK Kompetens och projektledare för Skills Halland, och lägger till:

– Det är viktigt att lyssna på företagen. Det vi ser från tidigare analyser, och genom våra kontinuerliga dialoger med företag, är att man önskar djupare kompetens inom specifika områden.

Strategisk kompetensutveckling och organisatoriskt lärande

Skills Halland tar sin utgångspunkt i en analys som visar att organisationer och företag i Halland inte i tillräckligt stor utsträckning arbetar strategiskt med kompetensutveckling. Yrkesverksamma behöver uppdatera sin kompetens, särskilt inom de snabbt föränderliga områdena digitalisering, grön hållbarhet och automation. Den halländska industrin utgörs till stor del av små och medelstora företag, ofta som underleverantörer till större industriföretag. För sådana företag är kompetensutveckling avgörande för att utvecklas.

Samproduktion för kompetensutveckling

Projektet har en tydlig målbild för individers livslånga lärande. Här har högskolor och universitet ett viktigt uppdrag, inte minst genom att dela med sig av kunskap. Högskolan i Halmstad har redan ett betydande utbud av kvalificerade utbildningar som riktar sig specifikt till yrkesverksamma. Genom Skills Halland kan Högskolan vidareutveckla sådana satsningar i samverkan med andra aktörer, såsom TEK Kompetens och Region Halland. Ett av delmålen i projektet är att skapa en modell för samproduktion som kan matcha utbud och efterfrågan av kvalificerad kompetensutveckling. Ambitionen är att en sådan modell kan leva kvar även efter projektets avslut i januari 2025.

– För Högskolan blir det allt viktigare att bidra till det livslånga lärandet och till omställning i arbetslivet. Många yrkesverksamma har tagit del av de kurser som vi har tagit fram under de senaste åren för att stärka sin kompetens. Genom Skills Halland kan vi utveckla ytterligare kurser som är relevanta i den snabba samhälls- och teknikutvecklingen, säger Anders Nelson, tillförordnad prorektor vid Högskolan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Sugardejting: frigörelse eller förtryck?3.3.2023 08:50:04 CET | Pressmeddelande

På onsdag, den 8 mars är det internationella kvinnodagen. En aktuell fråga i debatten om kvinnors frigörelse är sugardejting. Är det ett smart sätt att träffa en partner eller ett sätt att känna sig extra värdefull i en relation? Eller är det en form av prostitution? Åsikterna kring fenomenet – att betala en partner för att ingå en relation – går isär. Evelina Johansson Wilén, genusvetare och biträdande universitetslektor på Högskolan i Halmstad, undersöker männens och kvinnornas egna upplevelser av situationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum