Svenskt Trä

Ny handbok om stabilisering av takkonstruktioner

Dela

Nu lanserar branschorganisationerna Svenskt Trä och Svenska Takstolsföreningen publikationen Takstolshandbok – Stabilisering av takkonstruktioner. Handboken ska hjälpa konstruktörer och projektörer att dimensionera och projektera takkonstruktioner med takstolar av trä.

- Takstolar är idag en långt utvecklad produkt som möjliggör stora och fria spännvidder. Det är viktigt att takstolar stabiliseras på rätt sätt annars riskerar byggnaden att rasa när den utsätts för exempelvis stora vind- eller snölaster. Takstolshandboken blir ett efterlängtat tillskott bland Svenskt Träs publikationer och ett bra hjälpmedel för både konstruktörer, projektörer, lärare och studenter, säger Petter Werner som är konstruktör på Svenskt Trä.

Intresset för träbyggande ökar ständigt och i Sverige har vi en lång tradition av att industriellt tillverka takstolar av trä. I Sverige produceras årligen 600 000 – 700 000 takstolar industriellt som används till allt från små- och flervåningshus, till hall-, lantbruks- och kontorsbyggnader.

Nu lanserar därför Svenskt Trä och Svenska Takstolsföreningen, STAK, en efterlängtad publikation som ska fungera som hjälpmedel för aktörer inom träbyggandet. Takstolshandboken, som är ett resultat av ett samarbete mellan Svenskt Trä och Svenska Takstolsföreningen, STAK, innehåller information om utformning av olika typer av takstolar och ger vägledning för stabilisering av takstolar. Handboken kommer också att tydliggöra för byggentreprenören som monterar takstolar. - Att ta fram en handbok om stabilisering av takstolar har länge varit ett mål för Svenska Takstolsföreningen och tack vare ett nära samarbete med Svenskt Trä är detta nu en verklighet. Takstolshandboken kommer fylla en viktig funktion för vår bransch och den blir ett perfekt tillskott till våra konstruktörsutbildningar, berättar Stefan Nilsson som är ordförande för Svenska Takstolsföreningen.

Takstolshandboken är skriven av Anders Gustafsson på RISE, Research Institute of Sweden, och riktar sig huvudsakligen till konstruktörer och projektörer men även studenter, byggentreprenörer och andra aktörer inom byggprocessen.

Takstolshandboken finns att ladda ned som pdf här eller att beställa i Svenskt Träs webbshop här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Tomas Alsmarker ny chef för innovation och forskning på Svenskt Trä1.9.2021 18:36:34 CEST | Pressmeddelande

Tomas Alsmarker, en av Sveriges namnkunnigaste träkonstruktörer, tillträdde som chef för innovation och forskning på branschorganisationen Svenskt Trä den 16 augusti 2021. Tomas Alsmarker är huvudansvarig för att hålla ihop Svenskt Träs forsknings- och utbildningssatsningar och kommer även att driva ett antal innovationsprojekt med fokus på träbyggande inom ramen för verksamheten på Sveriges Träbyggnadskansli.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum