Linköpings kommun – Politik

Ny inriktning på styrning för bolag inom Linköpings stadshuskoncern

Dela

Allians för Linköping har presenterat förslag till nya ägardirektiv där vi presenterar lösningar på flera av de problem som uppkommit under de senaste åren. Fokus ligger bland annat på effektiviseringar, ett minskat utanförskap samt ökade ambitioner inom miljö- och klimatarbetet.

I början av varje mandatperiod upprättar kommunen ägardirektiv för kommunens bolag inom Linköpings Stadshuskoncern. På tisdag den 26 mars fattar kommunfullmäktige det formella beslutet kring de nya ägardirektiven. Länk till förslag till beslut i fullmäktige (ärende 12 och 13): https://sammantraden.linkoping.se/committees/kommunfullmaktige/kommunfullmaktige-190326

– Linköpings kommun står inför stora utmaningar framöver vilket ställer större krav på styrning av kommunens alla verksamheter och bolag. Det finns områden i Linköping med omfattande segregation, social oro och utanförskap och här vill vi att bland annat Stångåstaden tar ett större ansvar, säger Niklas Borg (M).

– Vi tar nu ett jättekliv mot att infria löftet om att bli CO2-neutrala 2025. Vi kommer under mandatperioden att se försök med minusutsläpp, vi förbjuder engångsartiklar i plast och undersöker mängden mikroplaster i vattnet och vi kommer att börja med koldioxidneutralt byggande, säger Muharrem Demirok (C).

– I förslag till ägardirektiv finns det flera nya uppdrag som kommer ha en positiv verkan för medborgarna i Linköpings kommun. Som en del i att minska segregationen kommer Stångåstadens hyresgäster nu få möjlighet att omvandla sitt boende till bostadsrätter eller andelslägenheter och bolaget ska ha ett särskilt ansvar för att medverka till att det i alla delar av kommunen finns blandade upplåtelseformer, säger Åsa Wennergren (L).

– Nu får vi effektivare bolag och god samverkan, vilket känns tydligt och bra att hela kommunkoncernen drar mot samma mål, avslutar Sara Skyttedal (KD).

Kontakter

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Allians för Linköpings vision för Linköping grundar sig i tre grundläggande principer. Vi tror först och främst på varje människas rätt att utforma sina egna liv efter sina egna önskemål. Människan måste alltid sättas framför systemen. Vi tror på ett fritt näringsliv där entreprenörer och företagare fritt får skapa, uppfinna och utbyta nya idéer. Sist men kanske viktigast tror vi på en kommun som levererar sina grundläggande kärnuppgifter. Att vi erbjuder en kvalitativ skolgång, omsorg och ett skyddsnät för dem som verkligen behöver det. I Allians för Linköpings kommun får alla plats.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum