Linköpings kommun

Ny IOP ger mentorskap för särskilt begåvade elever

Dela
Idag fattade barn- och ungdomsnämnden beslut om ett nytt Idéburet offentligt partnerskap (IOP) som framför allt kommer att innebära att särskilt begåvade elever erbjuds mentorskap och möten med forskare, universitetsstudenter och experter inom olika ämnesområden.

Enligt Skolverkets kan fem procent av eleverna räknas som särskilt begåvade. Dessa elever behöver många gånger helt andra utmaningar än sina klasskamrater, utmaningar som motsvarar deras kunskapsnivåer. De behöver lära och diskutera på sin nivå och de behöver mötas med respekt och acceptans utifrån sina förutsättningar och behov. Det är inte alltid lätt att identifiera en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan, för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära. 

Den nystartade Linköpingsbaserade ideella föreningen Mentorskap för särbegåvade (MFS) erbjuder just stöd och mötesplatser för särskilt begåvade barn och ungdomar. Föreningens mål är att ge särskilt begåvade elever möten och stimulans som ska bidra till självförtroende, intellektuell utveckling och framtidstro. 

 Särskilt begåvade barn behöver andra intellektuella utmaningar inom skolan för att få rätt förutsättningar till lärande. Vi som kommun har ett ansvar för våra skolelevers inlärning och det är glädjande att kunna erbjuda särskilt begåvade barn en möjlighet att få utvecklas även utanför den ordinarie skolverksamheten, säger Åsa Strömberg, elevhälsochef.

Möta experter

Att Linköpings kommun nu kommer att ingå en IOP med MFS kommer att bidra till att särskilt begåvade elever ges möjlighet till stimulans och utmaning i sitt lärande. Detta ska ske genom att ge de särskilt begåvade eleverna ges tillgång till regelbundna mötesplatser med varandra, forskare och universitetsstudenter och experter inom olika ämnesområden. Mötesplatsernas innehåll riktar sig till och anpassas för elever med särskild begåvning men är öppen för alla elever i kommunala och fristående grundskolor i Linköping. Mötesplatserna ska förläggas under terminstid men efter skoltid.

 Vi kan på det här sättet erbjuda en miljö som komplement till skolans verksamhet för att ge särbegåvade barn stimulans och förebilder. Genom att teckna en IOP med MFS skapar vi bättre förutsättningar för särbegåvade barn i Linköpings kommun, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

En IOP bygger på att bägge parter är med och finansierar föreningens åtaganden. Enligt överenskommelsen ska Linköpings kommun svara för totalt 92 tkr för partnerskapsperioden 2022-01-01 till och med 2022-12-31, vilket ryms inom barn- och ungdomsnämndens internbudget och finansieras av ett extra statsbidrag. Mentorskap för särbegåvade bidrar bland annat med lokal, administration, planering och mötesmentorer till ett värde av totalt 184 tkr under partnerskapsperioden. 




Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye