Kommunal

Ny jämförelse mellan offentlig och privat äldreomsorg

Dela

Kommunal har för fjärde gången tagit fram rapporten “Så mycket bättre”? med uppdaterad statistik om löner och villkor inom den offentliga och privata äldreomsorgen. I rapporten visar det sig att lönerna är lägre och deltids- och visstidsanställningarna är fler inom privat äldreomsorg. Skillnaderna mellan driftsformerna har dessutom ökat över tid.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

– Siffrorna i rapporten är problematiska. Att det är mer visstider och mer deltider inom privatdriven äldreomsorg visar tydligt att privata arbetsgivare skär i personalkostnaderna eftersom det är verksamhetens stora kostnad för att kunna maximera sin vinst, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Slutsatser i rapporten

  • Heltidsanställda i kommunalt driven äldreomsorg tjänar i genomsnitt 2 400 kronor mer per månad jämfört med heltidsanställda hos privata äldreomsorgsutförare.
  • 2020 var andelen deltidsanställda 70 procent hos privata utförare, jämfört med 54 procent i kommunalt driven äldreomsorg.
  • 2020 var andelen tidsbegränsat anställda i kommunalt driven äldreomsorg 31 procent, medan den genomsnittliga andelen var hela 41 procent hos privata utförare.
  • Anställda i privat drift är mindre nöjda med sina arbetsplatser och uppger i högre grad än kommunalanställda att de inte vill jobba kvar inom samma yrke i framtiden.

– För att kunna möta rekryteringsbehovet måste villkoren bli bättre, annars kommer det bli omöjligt att attrahera arbetskraft till dessa arbeten. Det måste till politiska reformer och regleringar för att ge alla äldreomsorgsanställda jämlika förutsättningar oavsett driftsform, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Rapporten baseras på nya siffror från Statistiska Centralbyrån och Kommunals stora medlemsundersökning för 2020, och är en uppdatering av rapporterna med samma namn från 2014, 2016 och 2018. Länk till rapporten: "Så mycket bättre" - en rapport om om löner och villkor inom den offentliga och privata äldreomsorgen | Kommunal

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Ny överenskommelse för ökad anställningstrygghet20.6.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter konstruktiva förhandlingar så har Kommunal och Vårdföretagarna kommit överens om att de nya reglerna om särskild visstidsanställning kommer att bli tillämpliga på avtalsområdena vård och behandling samt omsorg och äldreomsorg. Det innebär att Kommunal nu säkerställt att den viktigaste anställningsskyddsfrågan inom paketet trygghet och omställning får fullt genomslag på avtalsområdena. Resultatet av förhandlingarna kommer stärka medlemmarnas ställning på arbetsmarknaden och öka tryggheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum