ManpowerGroup

Ny jobbprognos: Brant uppgång för IT-, tech- och kommunikationsbranscherna

Dela

Efterfrågan på arbetskraft har varit den högsta någonsin i IT-, tech- och kommunikationsbranscherna under 2022. Inför det fjärde kvartalet rapporteras en sysselsättningstrend på +45 procent, vilket är en uppgång med hela 31 procentenheter från förra kvartalets markant svagare prognos på +14 procent. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

–IT-, tech- och kommunikationsbranscherna har hämtat sig från förr kvartalets jämförelsevis svaga prognos och har nu den starkaste utvecklingen av samtliga branscher. Rekryteringsviljan är i grunden positiv, men kommer sannolikt leda till att den redan stora kompetensbristen förvärras ytterligare, säger Michael Egnell, vd för Experis Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +34 procent för fjärde kvartalet. Det är den högsta sysselsättningsprognosen i Europa. Endast Frankrike uppnår samma höga prognos. Främst är det just IT-, tech- och kommunikationsbranscherna som förväntar sig att öka sysselsättningen – i Europa ligger arbetsmarknadsprognosen för branschen på +42 procent och i Sverige alltså på +45 procent.

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Vid sidan av IT-, tech- och kommunikationsbranscherna, är det bank-, finans- och fastighetsbranschen samt parti- och detaljhandeln som har den högsta prognosen på +39 procent.

– Kampen för att hitta och behålla kompetent arbetskraft är fortsatt hård, vilket försvårar rekryteringen både nationellt och globalt. Det gäller inte minst i IT-, tech- och kommunikationsbranscherna som länge har haft svårt att hitta rätt talanger. Företag inom de här branscherna behöver omgående inventera sin egen talang och lägga upp en strategi för att behålla, utveckla och rekrytera kompetens, säger Michael Egnell.

Samtliga regioner lämnar en prognos som innebär en uppgång från föregående kvartal. Starkast utveckling finns i Mellansverige, vars sysselsättningsprognos är 26 procentenheter högre jämfört med det tredje kvartalet – från +14 till +40. Även övriga regioner visar positiva prognoser.

Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Svenska branschprognoser

Bilagor
Metodologi (på engelska)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer för det första kvartalet 2023 presenteras i januari.

Svenska regioners jobbprognoser
• Skåne och Blekinge län, +43 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +40 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +36 procent
• Norra Sverige, +33 procent
• Östra Götaland, +31 procent
• Västra Götaland, +28 procent

Svenska branschprognoser
• IT, Tech, telekom, kommunikation och media, +45 procent
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +39 procent
• Parti- och detaljhandeln, +39 procent
• Tillverkningsindustrin, +36 procent
• Byggbranschen, +27 procent
• Hotell- och restaurangbranschen, 19 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det fjärde kvartalet 2022 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 39 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan ett flertal (45 procent) förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +32 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +34 procent. Samma beräkning sker i samtliga 40 länder.

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 19 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 40 länder. I Sverige har 770 intervjuer genomförts. Mätningen utfördes under perioden 1–31 juli 2022.

Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 60 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om Experis

Experis är världsledande inom IT kompetens, projektlösningar och managed services. I takt med att behovet av IT kompetens ökar, bistår vi våra kunder att utveckla sin IT-infrastruktur, applikationer, molntjänster och cybersäkerhet. Genom Experis Academy utbildar vi människor både i relevanta tekniska färdigheter och övriga avgörande ”mjuka” förmågor. Experis är tillsammans med Manpower, Jefferson Wells och Talent Solutions en del av ManpowerGroup koncernen. Läs mer på: www.experis.se.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum