Svea Ekonomi

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: Svenska e-handlare spår nya säljrekord i sommar

Dela

Under pandemin har e-handeln blomstrat och inför sommaren väntas försäljningen på nätet fortsätta att växa. Åtta av tio e-handlare spår nämligen att tillväxten för deras e-butik kommer att öka i sommar. Hälften tror även att försäljningen blir bättre än förra årets försäljning under samma period. Det visar Paysons och Sveas e-handelsindikator.

E-handlare spår säljrekord i sommar
E-handlare spår säljrekord i sommar

Den svenska e-handeln går som tåget. I Paysons och Sveas senaste e-handelsindikator, som besvarats av 740 svenska e-handlare, svarar två av tre e-handlare att de upplevt en tillväxt de senaste tre månaderna. Och inför sommarens ankomst är majoriteten optimistiska. 82 procent tror nämligen på fortsatt tillväxt i sommar, varav fyra av tio spår en stark eller mycket stark tillväxt. Knappt två procent tror på en negativt tillväxt. Drygt hälften av e-handlarna förväntar sig även bättre försäljningssiffror i år än sommaren 2020.

– Det är positivt att det finns en utbredd optimism bland e-handlarna trots att vi fortfarande befinner oss i pandemin. Allt pekar på att e-handeln kommer fortsätta att växa även kommande kvartal. Vi kan se att många av våra kunder nu förbereder sig för sommarförsäljningen. Till exempel genom säsongskampanjer samt genom att erbjuda både flexibla leveranser och betallösningar när många svenskar tillbringar mer tid på tillfällig ort, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion på Svea.

E-handlarnas prognos: Bygg- och fritidsvaror kommer sälja mest
I undersökningen spår e-handlarna även att bygg- och trädgårdsvaror är det som kommer att gå bäst i sommar. Närmare hälften av e-handlarna uppger detta. Därefter tror e-handlarna på en stark sommarförsäljning för sport- och fritidsbranschen. 


Här är e-branscherna som kommer gå bäst i sommar:
1. Byggvaror & trädgård    48 %
2. Sport & fritid                  21 %
3. Livsmedel                        6 %
4. Kläder & skor                   4 %
5. Heminredning                  3 %

Om undersökningen:
Undersökningen har besvarats av 740 svenska e-handlare genom Payson och Svea Ekonomis kundpanel. Panelen ombeds att besvara frågor där de får bedöma hur deras företag går just nu och hur de tror att det kommer att gå de kommande tre månaderna. Undersökningen genomfördes den 19 april – 17 maj 2021.

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Om Payson:
Payson startades 2004 i syfte att hjälpa privatpersoner och företag som vill ta betalt eller skicka pengar på ett enkelt och säkert sätt. Idag, mer än tio år senare, är Payson ett av Sveriges ledande företag i området med fler än 1 miljon användare. Sedan 2012 är Payson en del av Svea. Läs mer på www.payson.se.


Bilaga

E-butikernas tillväxt: 

 

Senaste 3 mån

Kommande 3 mån

Mycket stark

8 %

5 %

Stark

29 %

38 %

Svag

31 %

39 %

Ingen tillväxt

25 %

17 %

Negativ tillväxt

7 %

2 %


Tror du sommarens försäljning kommer bli bättre än förra årets försäljning under samma period?

 

Totalt

Ja, i mycket stor utsträckning

4 %

Ja, i stor utsträckning

10 %

Ja, i viss utsträckning

38 %

Nej

28 %

Vet ej

20 %

Vilken bransch tror du kommer gå bäst under sommaren i år?

 

Totalt

Byggvaror & trädgård

48 %

Sport & fritid

21 %

Livsmedel

6 %

Kläder & skor

4 %

Heminredning

3 %

Hemelektronik & teknik

3 %

Tjänster

3 %

Skönhet & hälsa

3 %

Fordon & reservdelar

2 %

Böcker & media

2 %

Läkemedel

1 %

Barnartiklar & leksaker

0 %

Annan

4 %

Nyckelord

Kontakter

Bilder

E-handlare spår säljrekord i sommar
E-handlare spår säljrekord i sommar
Ladda ned bild
Svea_Emma Lindgren
Svea_Emma Lindgren
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med nära fyrtio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Young E-business of the Year 2021: Nu startar årets entreprenörstävling4.10.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige framställs ofta som ett föregångsland för unga digitala entreprenörer och antalet webbutiker ökar för varje dag som går. För att uppmuntra unga att starta företag har Svea Ekonomi och Payson instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. I år startar tävlingen den 6 oktober. Ungdomar mellan 15 och 25 år har då möjlighet att presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna 10 000 kronor.

Snåla och slösaktiga: Pengar är en anledning till avslutad vänskap5.8.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Är du snål-Ove i kompisgänget? Då riskerar du att förlora en vänskap. Närmare var tionde person har någon gång avslutat en relation med en vän av ekonomiska skäl. Vanligaste anledningen uppges vara att vännen varit för snål. I kärleksrelationer tycks dock inte privatekonomin vara en lika vanlig källa till uppbrott. Endast två procent uppger att de avslutat en romantisk relation av ekonomiska skäl.

Ny rapport från Svea visar: Så kommer svenskarna nätshoppa efter pandemin10.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

I takt med att näthandeln ökar blir leveransalternativen också fler. Hämta hos ombud, gratis hemleverans och upphämtning i butik är leveranssätten som varit vanligast bland svenskarna under pandemin. Men hur kommer vi vilja näthandla framöver? Över hälften uppger att leverans till ombud och gratis hemleveranser kommer vara viktiga även i framtiden. Samtidigt tycker många unga att paketboxar kommer bli viktigare framöver. Det visar en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum