Stockholms stadStockholms stad

Ny konst på Nybroplan

Dela

Stockholm konst fortsätter sin satsning med tillfällig konst på Nyboplan. Under sommaren visas Åsa Jungnelius nya verk Mammas paviljong / The mother’s pavilion(2021). Utställningen äger rum 10 juni – 27 augusti.

Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius

Verket, Mammas paviljong, går i dialog med Nybroplans historia som mötesplats för ”folkliga förlustelser”. Det utgörs av en paviljongliknande byggnad med skulpturen Venus i centrum. Med sin gestaltning vill Jungnelius öppna upp för Den Andre (-s röst) där den patriarkala monumentala traditionen i det offentliga rummet får en kompletterande röst. 

–Jag tycker om att göra konst där människor redan finns. Då uppstår ett möte mellan konsten och platsen. Som bäst uppstår ett momentum där det inte finns något vi och dem, inga motsatspar, utan allt hänger samman i ett cirkulärt system, där allt levande ingår. 

Skulpturen är sexkantig, i centrum av cirkeln står Venus, kärlekens gudinna. Likt ett kammarspel som förenar element från olika genrer för Jungnelius samman material av skiftande värde- och betydelsebärande karaktär. Antika spår möter materiell expressionism i detta drama med oviss utgång. Till detta bjuds betraktaren, att ta plats inne i paviljongen, vandra förbi eller igenom, stanna upp för eftertanke. Det blir ett socialt utbyte och interaktion mellan verk och människa. Här pågår ett skådespel, om än inte på samma sätt som hos grannen Dramaten. Material: trä, Ekebergs marmor, brons, mässing och textil

–Åsas förmåga att arbeta med människan och hennes olika böjelser och begär är väldigt spännande. Hon ringar inte bara in skiftande identiteter utan också olika maktförhållanden. Här på Nybroplan skapar hon en röst åt något som inte tidigare fick ta plats i det offentliga rummet, säger utställningens curator Frida Cornell.

–Nybroplan är en betydelsefull plats mitt i stadens hjärta. Här skapar konstnärerna vi bjuder in ett dynamiskt utbyte med omgivningen och alla som rör sig där. Kanske ser man platsen men nya ögon efter mötet med verken. Det är en central roll för den offentliga konsten, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.

Åsa Jungnelius (f.1975 Stockholm) är utbildad vid Konstfack. Hon är en av Sveriges mest erkända konstnärer och har ställt ut i Sverige och internationellt, initierat och drivit residensprogrammet Residence-In-Nature, liksom konstnärsgrupperna WeWorkInAFragileMaterial och LASTSTUDIO. Jungnelius verk i glas är mycket uppmärksammade och åren mellan 2007-2013 var hon en av Kosta Bodas fasta konstnärer. Hon har gjort flertalet offentliga gestaltningar. Hon är för närvarande lektor på Konstfack. 

För mer information och möten med konstnären på plats kontakta:

Frida Cornell, curator Stockhom konst, frida.cornell@stockholm.se 08-508 313 36

Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, stefan.hagdahl@stockholm.se 08-508 313 20

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Ladda ned bild
Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Ladda ned bild
Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Mammas paviljong under konstruktion. Foto: Åsa Jungnelius
Ladda ned bild
Åsa Jungnelius. Foto: Märtha Thisner
Åsa Jungnelius. Foto: Märtha Thisner
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Start på klimatprojekt med nya träd, växtbäddar och bättre hantering av dagvatten i Björns trädgård24.9.2021 11:22:54 CEST | Pressmeddelande

Den 28 september startar Stockholms stad ett klimatprojekt i nordvästra delen av Björns trädgård. Sex befintliga träd är inte tillräckligt livskraftiga och behöver tas ned. Alla ersätts med nya träd. Samtidigt anläggs bättre växtbäddar för träden och hanteringen av dagvatten förbättras på platsen. Projektet kommer även att bidra till en förbättrad framkomlighet för gående på platsen.

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum