Svensk Handel

Ny lag om plattformsansvar gynnar svenska handlare

Dela

I Strasbourg har äntligen EU-parlamentet röstat igenom lagförslaget Digital Services Act, vilket innebär ett utökat plattformsansvar. Nu står det klart att globala handelsplattformar kommer att krävas ett större ansvar för många av de produkter som säljs. Dagens besked är glädjande för svenska handlare, som nu ges möjlighet till att konkurrera på lika villkor.

Svensk Handel har under flera års tid drivit opinion kring frågan om ett utökat plattformsansvar. Att plattformsägare, exempelvis Amazon och Wish, nu faktiskt kommer tvingas ta ett större ansvar för att de produkter som säljs via plattformarna lever upp till krav om exempelvis produktsäkerhet. De kommer även att behöva göra utvalda kontroller på att produkter som säljs inte är olagliga.

- Vi är givetvis glada över att vi nu är i hamn med en fråga som är av stor vikt för våra medlemmar. Den nya lagen gynnar såväl konsument som handlare, då den säkerställer produktsäkerhet, samtidigt som den ger svenska handlare större möjligheter till att konkurrera på lika villkor. Det är hög tid att ett utökat plattformsansvar kom på plats, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Under åren frågan har behandlats har Svensk Handel drivit frågan om ett utökat plattformsansvar på såväl nationell nivå som i Bryssel. Insatser har även gjorts genom partsgemensamma debattartiklar samt intervjuer.

- Svensk Handel har bevakat Digital Services Act sedan ett tidigt stadie. Genom ett gott samarbete mellan våra kontor i Stockholm och Bryssel har vi fört diskussioner med beslutsfattare och intresseorganisationer på såväl nationell som EU-nivå. Arbetet fortsätter nu med att ge våra medlemmar vägledning, men också givetvis med att fortsätta driva på för ett än större plattformsansvar, säger Sofia Stigmar, Head of Brussels på Svensk Handel.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum