Ny marknadsplats ökar kapaciteten i Stockholmsregionens elnät
Den 1:a december öppnar en helt ny marknadsplats för effektflexibilitet i Stockholmsregionen - sthlmflex. Den nya marknaden är unik i sitt slag, öppnar för nya aktörer att delta och gör det lönsamt att planera och vara flexibel med elanvändningen. Framförallt blir sthlmflex ett viktigt inslag för att minska den ansträngda situationen med kapacitetsbrist i regionens elnät.

sthlmflex är nästa stora kliv i utvecklingen av ett smart, modernt energisystem där fler aktörer kan delta. Till skillnad från den vanliga elhandeln, där elproducenter och elhandlare säljer el, får nu elanvändare och elproducenter, företag och hushåll alla möjlighet att erbjuda effektflexibilitet mot betalning när efterfrågan på eleffekt orsakar flaskhalsar i näten. På så sätt kan effekt frigöras när elanvändningen slår i taket, till exempel under kalla vinterdagar.
– Lanseringen av den nya marknadsplatsen handlar om att förbereda oss för en framtid där vi kommer att behöva ett mer dynamiskt elsystem samtidigt som det ska bidra till att vi bättre kan möta elektrifieringen av Stockholmregionen, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.
– Intresset för att vara med är väldigt stort från industrier, elproducenter, fastighetsägare och aggregatorer. Vi bedömer att den koordinerade samverkan och den nya marknadsplatsen kan frigöra effekt motsvarande vad hela Södermalm använder, säger Bengt Johansson, affärsutvecklare på Ellevio.
Bakgrunden till initiativet är den ansträngda situationen med kapacitetsbrist i Storstockholms elnät. Fler bostäder, industrier, eldriven trafik och ambitiösa mål för minskade klimatutsläpp gör att elförbrukningen ständigt ökar i Storstockholm. Elnätsföretag rekordinvesterar i nyetableringar och upprustningar av kablar, ställverk och annan utrustning, men innan allt är färdigbyggt kan kalla vinterdagar göra att efterfrågan på el plötsligt ökar dramatiskt. Kapaciteten i elnäten riskerar då att slå i taket.
Den första fasen är ett FoU-projekt som drivs av Svenska kraftnät tillsammans med regionnätsföretagen Ellevio och Vattenfall Eldistribution. Koordineringen och flexibilitetsmarknaden i Storstockholm är den första av sitt slag att testas och har potential att bli den största i landet om den sedan blir permanent.
– Det som gör sthlmflex unikt är att det sker i Sveriges största region med 26 kommuner, inom ett område med två regionnätsägare, Ellevio och Vattenfall Eldistribution. De tillgängliga flexibilitetsresurserna i regionen kommer för första gången kunna avropas där trycket på elnäten är som störst, säger Yvonne Ruwaida, affärsstrateg Vattenfall Eldistribution.
Kontakt för media
Jesper Liveröd, presskontakt Ellevio 070-92 99 623
Agneta Molinder, pressekreterare Vattenfall Eldistribution 073-08 55 107
Svenska kraftnäts presstjänst 010-475 80 10
Om sthlmFlex
Projektet SshlmFlex drivs av Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall Eldistribution. Den inledande testperioden pågår mellan 1 december 2020 till 31 mars 2020, då förbrukningen under de så kallade höglastmånaderna är som högst och behovet av flexibilitet som störst. Förhoppningen är marknaden med effektflexibilitet ska etableras permanent därefter.
Inom FoU-projektet levereras marknadsplattformen av NODES och elnätsföretagens beslutsstödsverktyg av E.ON.
Marknaden omfattar hela Stockholmsregionen med totalt 26 kommuner.
Nyckelord
Kontakter
Presstelefon: 010-475 80 10
press@svk.se
Bilder
Om
Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar ca 15 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser. Svenska kraftnät ser till att det alltid är balans mellan förbrukning och produktion i Sverige och affärsverket är även ansvarig myndighet för den svenska elberedskapen och stärker landets elförsörjning för att klara kritiska situationer.
Svenska kraftnät har flera olika verksamhetsområden. Centralt är att underhålla och utveckla det svenska transmissionsnätet för el. På transmissionsnätets kraftledningar transporteras el från vind-, vatten- och kärnkraftverk till regionala och lokala nät som för elen vidare till elanvändarna via lokalnäten.
Svenska kraftnät bildades 1992. Verksamheten finansieras framför allt genom de avgifter som regionnät och stora elproducenter betalar för att nyttja stamnätet. Regeringen har fastställt en instruktion och regleringsbrev och riksdagen anger ramarna för investerings- och finansieringsverksamheten. Svenska kraftnät har drygt 700 anställda.
Mer information finns på www.svk.se.
Följ Svenska kraftnät
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kraftnät
Systemoperatörerna överens om att stärka samarbetet kring transmissionsnätet i Östersjön17.12.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
De ansvariga systemoperatörerna (TSO:r) kring Östersjön, däribland Svenska kraftnät, har i dag undertecknat en avsiktsförklaring för ett samarbete kring planeringen av ett havsbaserat transmissionsnät i Östersjön.
Stora förändringar av kraftsystemet bidrar till större variationer i elpriset17.12.2020 08:59:00 CET | Pressmeddelande
Under den närmaste femårsperioden kommer elpriset att variera mer än hittills. Både över tid och inom landet. Men det genomsnittliga elpriset förväntas bli lägre. Det spår Svenska kraftnät i ny rapport för åren 2021-2025.
Kapacitetsbehovet i Uppsala med omnejd säkrat redan till 20249.12.2020 13:00:22 CET | Pressmeddelande
Svenska kraftnät har i höstens utredningsarbete med att öka kapaciteten skapat lösningar som förser Uppsala med omnejd med önskad kapacitet redan år 2024. Hela sex år tidigare än prognostiserat.
Nordiskt strategiarbete har fokus på vindkraften och dess integration i kraftsystemet17.11.2020 13:00:00 CET | Pressmeddelande
De fyra nordiska TSO:erna har initierat en översyn av den gemensamma strategin för att möta utbyggnaden av vindkraften och dess integration i kraftsystemet. Tidshorisonten för strategin tar sikte på de kommande tio åren, fram till 2030.
Smarta investeringar ökar elkapaciteten i Stockholm redan till 202320.10.2020 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stockholm har pekats ut som en av Sveriges regioner där utbyggnaden av elkapacitet inte håller samma tempo som behoven. Men nu har Svenska kraftnät beslutat om investeringar som ökar kapaciteten med 320 MW redan 2023, vilket är mer än vad Uppsala förbrukar.
Svenska kraftnät pausar arbetet med Elmarknadshubben22.9.2020 16:00:00 CEST | Pressmeddelande
2015 fick Svenska kraftnät i uppdrag av regeringen att utveckla och driva en Elmarknadshubb. Men på grund av att nödvändig lagstiftning dröjer pausas nu arbetet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum