Uppsala stift

Ny mässa framförs i Uppsala domkyrka

Dela

Lördagen den 11 juni framförs Mässa i livets och skapelsens tecken i Uppsala domkyrka. Musiken i mässan är tonsatt av Håkan Sundin, kyrkomusiker i Roslagens norra pastorat, och till texter av Martin Lönnebo. - Det känns fantastiskt roligt att få framföra mässan i domkyrkan tillsammans med de som har varit med från början, det blir verkligen en härlig upplevelse för oss alla, säger Håkan Sundin.

Foto: Andreas Synning /IKON
Foto: Andreas Synning /IKON

Under flera år har Håkan Sundin funderat på att tonsätta texter som Martin Lönnebo har skrivit. När pandemin kom under våren 2020 så fanns plötsligt tiden att genomföra arbetet. Resultatet blev Mässa i livets och skapelsens tecken med ca 25 minuter musik, där Håkan Sundin har valt ut delar av Martin Lönnebos “Elementens mässa” från boken Det visa hjärtat.

- Martin Lönnebo har ett nära och kärleksfullt förhållande till livet och vår miljö i sina texter, något som även ligger mig varmt om hjärtat. Jag har fokuserat på det miljöengagemanget som Martin visar i sina texter och jag hoppas att människor ska få en positiv känsla och bli upplyft av musiken, säger Håkan Sundin.

Mässan uruppfördes för första gången i Börstils kyrka när biskopen var på visitation i oktober 2021.

- Det är fantastiskt roligt att se kreativiteten som finns i våra församlingar och pastorat, och att man lokalt kan skapa något som kan vara till glädje för hela Svenska kyrkan, säger Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift.

Medverkar gör medlemmar ur Öregrund-Gräsö kyrkokör, Östhammars motettkör och Färingsö kyrkokör.

Mässa i livets och skapelsens tecken 

Lördag 11 juni 17.00 

Uppsala domkyrka

Alla medverkande:

Öregrund-Gräsö kyrkokör

Östhammars motettkör

Färingsö kyrkokör

Birgitta Bia Lindeke Levin; sopran

Camerata Upsaliae under ledning av Elin Emtell Rubinsztein

Anders Bromander; orgel, piano

Håkan Sundin; dir., sopransaxofon

Martin Lönnebo

Martin Lönnebo är biskop emeritus i Linköpings stift. Han är upphovsman till den mycket populära Frälsarkransen och till ljusbäraren som numera finns i de flesta svenska kyrkor. Martin Lönnebo har också skrivit ett flertal böcker. Den första utkom 1967 Att finna sig själv, att finna Gud och den senaste boken Drömmen om innersta sjön utkom till Martin Lönnebos 90-årsdag 27 februari 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Andreas Synning /IKON
Foto: Andreas Synning /IKON
Ladda ned bild

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

Stiftsgården i Undersvik nyöppnar i Svenska Turistföreningens regi1.11.2022 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag den 1 november undertecknade Svenska kyrkan i Uppsala stift och Svenska Turistföreningen ett samarbetsavtal kring stiftsgården i Undersvik. Avtalet innebär att Svenska Turistföreningen kommer att driva den operativa verksamheten på stiftsgården, men fastigheten ägs fortfarande av Uppsala stift. STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem öppnar för allmänheten i september 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum