Solna stad

Ny matstrategi för hälsosam och hållbar mat i Solna stad

Dela

Solna stad tar nu ett helhetsgrepp kring mat och måltider i stadens verksamheter. En ny matstrategi beslutades i kommunstyrelsen den 16 november, som ska bidra till bättre folkhälsa och minskad påverkan på miljö och klimat.

Kommunstyrelsen beslutade den 16 november om en ny matstrategi som omfattar stadens alla verksamheter. Varje vardag serveras mat till mer än 7500 barn och elever i Solna stads förskolor och skolor. Därtill kommer den mat som serveras på bland annat vård- och omsorgsboenden, LSS-boenden och fritidsgårdar. Stadens arbete med mat och måltider spelar därmed stor roll för stadens vision att växa och utvecklas hållbart för alla Solnabor.

– Med den nya matstrategin tar vi ett helhetsgrepp kring mat och måltider i Solna stad. Genom att göra medvetna val kan vi bidra till en bättre folkhälsa och samtidigt minska vår miljö- och klimatpåverkan säger Anna Lasses, ordförande i miljö- och demokratiberedningen samt barn- och förskolenämnden, Solna stad.

En måltid är mer är bara maten på tallriken

Helheten kring måltiden är viktig för att barn, ungdomar, vuxna och äldre ska få en god måltid av hög kvalitet. Enligt Livsmedelsverkets måltidsmodell för skola, vård och omsorg består måltiden av sex viktiga delar som tillsammans bildar en nödvändig helhet; goda måltider, näringsriktiga måltider, miljösmarta måltider, integrerade måltider, trivsamma måltider och säkra måltider.

Bättra folkhälsa och minskad klimatpåverkan

Med utgångspunkt från Livsmedelsverkets måltidsmodell lyfter Solna stads matstrategi fram ett antal delstrategier med syfte att långsiktigt bidra till bättre folkhälsa och minskad miljö- och klimatpåverkan:

  • Strategi för goda och trivsamma måltider
  • Strategi för näringsriktiga och säkra måltider
  • Strategi för miljösmarta måltider
  • Strategi för integrerade måltider

Gäller alla stadens verksamheter

Matstrategin omfattar alla stadens verksamheter och gäller oavsett om måltiderna utförs i egen regi eller av en extern utförare. Matstrategin ska även kunna fungera som en vägledning för externa aktörer verksamma inom staden, såsom fristående förskolor, och bidra till att öka kunskapen hos stadens invånare.

Bilder

Dokument

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum