Svenska Judoförbundet

Ny medaljmatch för Marcus Nyman

Dela

2020 inleddes en medaljmatch för Marcus Nyman i -90 kg, när nu OS-kvalet återupptogs efter åtta månaders uppehåll var det dags igen. Efter att ha pressat den regerande världsmästaren till en förlängning i kvartsfinalen, fick Nyman sikta in sig på en match om bronset, och det mot den regerande Olympiske mästaren. Tyvärr blev det förlust i båda och Nyman fick nöja sig med en femteplats.

Marcus Nyman, foto: Alf Tornberg
Marcus Nyman, foto: Alf Tornberg

30-årige Marcus Nyman är på väg mot sitt tredje OS i -90 kg, och han kan se framtiden an med tillförsikt, även om mästarna är svåra att tas med. Nyman har efter comebacken i februari 2019 klättrat upp till 16:e man på världs- och OS-rankingen. Kanske blir det ett litet kliv till efter helgens Grand Slam i Budapest.

Nyman inledde i andra omgången mot 25:rankade David Klammert, Tjeckien, Nyman styrde och ställde och vann efter att först ha kastat och sedan följt upp med en fasthållning, allt på typiskt Nyman-manér.

I tredje omgången försökte ryssen Khusen Khalmurzaev stå emot i en extrem kampbetonad match. Nyman försökte men lika 0-0 vid full tid. I förläningen kom äntligen ett kastförsök av ryssen, med resultatet att Nyman kunde kontra och vinna på ippon (full poäng).

Kvartsfinalen mot regerande världsmästaren Noel van T End, Nederländerna, blev jämt och spännande. Två gånger var van T End nära att lyckas med kast, en gång flög han själv efter Nymans kast. Men det var poänglöst vid full tid. I förlängningen hittade världsmästaren rätt efter 33 sekunder, ippon; och Nyman till återkval.

4:an på världsrankningen Nemanja Majdov, Serbien, hade inte samma respekt för Nyman som världsmästaren hade och det straffade sig. Knappt halvvägs in i matchen kom ett svagt kastförsök av Majdov, Nyman följde direkt upp situationen nere i mattan och kunde vinna på ippon på fasthållning.

Bronsmatch mot regerande olympiske mästaren Nikoloz Sherazadishvili, Spanien, och återigen en jämn match. Redan under första minuten lyckades Nyman jobba sig in i en fasthållning men den olympiske mästaren lyckades slingra sig ur precis innan det blev poäng för Nyman. Efter 1.40 kastade spanjoren och fick waza-ari, och det blev sedan en taktisk triumf för honom när Nyman inte lyckades komma ikapp utan fick nöja sig med femteplats.

Dvärby ut i tredje omgången

Joakim Dvärby vann en match på fasthållning i -100 kg, innan det blev förlust mot turkiske Mert Sismanlar 1,34 in i förlängningen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Nyman, foto: Alf Tornberg
Marcus Nyman, foto: Alf Tornberg
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Tommy Macias och Joakim Dvärby tävlar på Grand Slam i Tasjkent1.3.2021 07:50:00 CETPressmeddelande

När Grand Slam drar i gång i Tasjkent, Uzbekistan i helgen ställer Sverige upp med två tävlande Tommy Macias, -73 kg och Joakim Dvärby, -100 kg. Tommy Macias, som kom femma på förra tävlingen, har siktet inställt på medalj. För Joakim Dvärby, som ligger på en osäker kvotplats till OS, gäller det att få ett bra resultat för att kunna klättra till en säkrare placering i OS-kvalet.

Nytt grepp mot fallolyckor – coronaanpassad fallträning online och utomhus19.2.2021 07:50:00 CETPressmeddelande

Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. Antalet arbetsolycksfall utomhus ökar dessutom varje år när halkan slår till, men med hjälp av judoinspirerad fallträning kan fallolyckor förebyggas och risken för skador minskas. Nu utvecklar Svenska Judoförbundet och Afa Försäkring sitt samarbete och erbjuder från 1 mars coronaanpassad fallträning för företag – online och utomhus – för att möta upp behovet av fallträning under pågående pandemi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum