Ny metod ska minska betesskador i skogen
Södermanland och Örebro blir första länen där en ny metod införs för att minska skadorna av viltbete i skogen. Genom mer samarbete mellan skogsägare och jägare, kan båda gå med vinst. Plantering av tall i balans med ökad jakt leder till mindre betesskador, förbättrade jaktresultat och en bättre skogsmiljö för djuren.
I Södermanland och Örebros skog- och viltrika områden är obalansen stor mellan djur, skog och naturligt foder. En obalans som påverkar skogsbruket, djuren och jakten. Nu blir länen först i landet med en satsning på den nya metoden.
– Satsningen har stora chanser att lyckas, att döma av det stora engagemanget från skogsbolag och markägarrörelser i distriktet, säger Per Olsson, skogskonsulent i Sörmland-Örebros distrikt.
I dag väljer många skogsbrukare att plantera gran istället för tall, eftersom hungriga klövdjur föredrar att äta tall. Konsekvensen blir en stor förändring av skogslandskapet mot granskogar där gran inte passar, vilket är negativt för skogsproduktionen, biologiska mångfalden och djurens tillgång till foder. Därför startade år 2010 ett försök med målet att få skogsägare och jaktlag att prata mer med varandra och inse sambandet mellan sina intressen. Det pågående rikstäckande projektet hade i det första test-området i Uppvidinge fått flera positiva resultat. En minskad älgstam har lett till mycket färre skador på tallungskogen. Därmed har fler skogsägare vågat satsa på tall i föryngringarna vilket på lite sikt leder till både en god produktion och möjligheter till en ökad älgstam.
Där tall växer trivs fler växter på marken, som blåbär och lingon, vilket är viktigt för att det ska finnas tillräckligt med foder för alla skogens arter året runt. En större variation på foder betyder också att färre nyplanterade tallar skadas innan de växer upp till träd.
– Djuren lider i dag på många ställen av ett ensidigt foderutbud och foder i allt för liten mängd. För att ta den säkraste vägen till ett bättre foderutbud måste vi börja med att minska på antalet djur som betar, säger Per Sandberg, Mellanskog, styrgruppsledamot i projektet.
Tallen behöver få en chans att växa upp utan att skadas av älgar och rådjur. Därför krävs en balans mellan jakten och förändringarna i skogsbruket, för att tallarna efter hand ska kunna skapa en bättre skog för djuren att må bra i. Dessutom vinner skogsproduktionen på satsningen rent ekonomiskt.
Projektet i Örebro och Södermanland är tänkt att pågå i tre år med start 2018. Målet är att arbetssättet ska sprida sig till fler skogsägare, älgförvaltningsområden och jaktlag landet över.
Mer information:
Anna-Lena Lindström, chef distrikt Sörmland-Örebro, Skogsstyrelsen, 0581-836 76, 070-647 01 81, anna-lena.lindstrom@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Vi leder utvecklingen i skogen för ett hållbart samhälle. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för att skogens alla värden ska tas tillvara på ett väl avvägt sätt. Genom ökad tydlighet och synlighet driver vi produktionsfrågorna, utvecklar miljöarbetet och lyfter skogens sociala värden.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Intresset för att avverka näst högsta på över 20 år12.2.2019 09:32:52 | Pressmeddelande
Det rådde högkonjunktur i skogen förra året. Intresset för att avverka skog i Sverige var under 2018 det näst högsta på över 20 år. Det visar ny års-statistik från Skogsstyrelsen. Den areal skogsmark som anmälts för avverkning ökade med 13 procent och en orsak är sommarens omfattande skogsbränder.
Skogsstyrelsen varslar 124 personer om uppsägning7.2.2019 15:15:46 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har i dag varslat 124 anställda om uppsägning fördelat över hela landet. Varslet är en direkt följd av en minskad budget för 2019 och regeringens beslut att avsluta en rad uppdrag, till exempel arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och nationell inventering av nyckelbiotoper.
Domar om avverkning i fjällnära skog överklagas7.2.2019 10:10:39 | Pressmeddelande
I dag har staten genom Kammarkollegiet överklagat de så kallade fjällnäradomarna, om ersättning till markägare som nekats avverka i fjällnära skog. Enligt Skogsstyrelsens bedömning är det ett fortsatt oklart rättsläge i flera avgörande frågor. Därför behövs en vägledande dom från Mark- och miljööverdomstolen.
Formellt skydd av skog stoppas tills vidare6.2.2019 14:16:54 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen gör ett uppehåll tills vidare i arbetet med att formellt skydda skog. Stoppet gäller från och med januari och innebär att inga nya beslut om biotopskydd eller tecknande av naturvårdsavtal kommer fattas. Även pågående ärenden kommer att påverkas. Orsaken är en kraftigt minskad budget och osäkerhet kring skydd och ersättning i fjällnära skog.
Högre budget gav mer skyddad skog 20185.2.2019 10:28:33 | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen skyddade betydligt mer skog under 2018 jämfört med året innan. Både biotopskydd och naturvårdsavtal, de formella skydd av skog som Skogsstyrelsen hanterar, ökade kraftigt under året. 318 miljoner kronor betalades ut i ersättning till skogsägarna. (Listan nedan visar länsvis fördelning!)
För få viktiga lövträd i vartannat älgområde27.1.2019 08:33:23 | Pressmeddelande
I mer än hälften av landets 144 älgförvaltningsområden finns för lite rönn, asp, sälg och ek i ungskogen. Det visar den första uppföljning som Skogsstyrelsen gjort av de nya mål som tagits fram i älgförvaltningen. Därmed minskar mångfalden i skogen och risken för betesskador ökar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum