Volkswagen Personbilar

Ny milstolpe för Volkswagen: Passat passerar 30 miljoner tillverkade exemplar

Dela

Den 3 april passerade Passat 30-miljonersstrecket för antalet tillverkade bilar. I och med detta satte denna storsäljare ett nytt imponerande rekord i sitt segment: ingen annan bil i mellanklassen har sålts i så många exemplar som Passat.

Passat nr 30 000 000, nya Passat Sportscombi GTE, firas i Emden.
Passat nr 30 000 000, nya Passat Sportscombi GTE, firas i Emden.
  • Mest framgångsrika mellanklassmodellen: Volkswagens fabrik i Emden har nu tillverkat Passat nr 30 000 000
  • Ralf Brandstätter, COO på Volkswagen: ”Sedan lanseringen för snart 46 år sedan, har 30 miljoner kunder visat sitt förtroende för denna Volkswagen-modell.”
  • Det 30 miljonte exemplaret visade sig bli nya Passat Sportscombi GTE.

Exemplar nr 30 000 000 – en laddhybriddriven Passat Sportscombi GTE lackad i Pyrit Silver Metallic – är en av de första tillverkade bilarna av nya Passat som bland annat innebär en större teknisk uppdatering. Orderböckerna för uppdaterade Passat öppnas i maj. Laddhybridversionen släpps för försäljning preliminärt vid månadsskiftet juni/juli.

Det 30 miljonte exemplaret av Passat kommer under de närmaste månaderna att användas som press- och testbil för internationell media.

Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer på Volkswagen, kommenterar:
– Passat är en av Volkswagens viktigaste och mest framgångsrika bilar; sedan lanseringen för snart 46 år sedan, har 30 miljoner kunder visat förtroende för denna Volkswagen-modell. Detta har gjort Passat till en av de största i världen. Vi på Volkswagen är mycket stolta över denna framgångsrika modell som fortsätter vara måttstocken för sin klass.

Andreas Tostmann, styrelseledamot på Volkswagen med ansvar för tillverkningen, tillägger:
– I dag tillverkas Passat i tio fabriker på tre kontinenter, för fler än 100 marknader. Det gör Passat till en verklig bästsäljare globalt.

Volkswagen erbjuder Passat i flera olika versioner, beroende på kontinent. Nya Passat, den uppdaterade 8:e generationen av den europeiska versionen, lanseras i Sverige preliminärt i september.

Tack vare ”Travel Assist” (ett nytt så kallat ”IQ.DRIVE”-system enligt den beteckning som Volkswagen använder för sina intelligenta assistanssystem) är uppdaterade Passat den första av Volkswagens modeller som till viss del kan erbjuda föraren assisterad körning, och det i alla hastigheter (0-210 km/h). Dessutom är den nya versionen utrustad med interaktiva IQ.LIGHT LED matrix-strålkastare och med Volkswagens Modular Infotainment Matrix ”MIB3” som alltid är uppkopplat.

Uppdaterade Passat GTE blir speciellt betydelsefull för modellutbudet, eftersom kommande laddhybrid-modeller får en betydligt längre räckvidd på eldrift, precis som det 30-miljonte exemplaret. Räckvidden är nu upp till cirka 55 km mätt enligt den nya WLTP-testkörcykeln (motsvarande cirka 70 km enligt NEDC-körcykeln). Nya Passat GTE, men en systemeffekt på 218 hk, uppfyller redan kraven i utsläppsnormen Euro 6d, som kommer att gälla för nya bilar från och med år 2021.

Passat började tillverkas vid Volkswagens anläggning i Wolfsburg den 14 maj 1973. Lanseringen gick under namnet ”The beginning of a new VW era”. Den nya modellen markerade starten för en helt ny serie bilar, med vattenkylda motorer, framhjulsdrivning och hypermoderna stålchassin.

Passat var positionerad i mellanklassen och blev på så sätt efterföljaren till VW 1600 (Typ 3, med luftkyld motor bak och drivning på bakhjulen). Den majdagen för snart 46 år sedan, var det väl ingen i Wolfsburg som kunde ana att Passat skulle sälja i 30 miljoner exemplar och därigenom slå till och med den legendariska Folkabubblan med råge (21,5 miljoner exemplar)! Tillsammans med denna kultbil och med Golf (35 miljoner exemplar), är Passat en av de tre mest sålda Volkswagen-modellerna någonsin.

Sedan 1973 har totalt drygt 365 000 exemplar av Passat rullat ut på de svenska vägarna. Laddhybriden Passat GTE har de senaste åren varit Sveriges mest sålda laddbara bil.

Passat nr 30 000 000 firas i Emden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Passat nr 30 000 000, nya Passat Sportscombi GTE, firas i Emden.
Passat nr 30 000 000, nya Passat Sportscombi GTE, firas i Emden.
Ladda ned bild
Räckvidden på eldrift för nya Passat GTE har förlängts till upp till cirka 55 km enligt WLTP-körcykeln (ca 70 km enligt NEDC).
Räckvidden på eldrift för nya Passat GTE har förlängts till upp till cirka 55 km enligt WLTP-körcykeln (ca 70 km enligt NEDC).
Ladda ned bild
Produktion av Passat i fabriken i Emden 1978.
Produktion av Passat i fabriken i Emden 1978.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2018 levererade Volkswagen 6,24 miljoner personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades totalt 53 471 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,1 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, T-Cross, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Golf Alltrack, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Passat Alltrack, Arteon, Sharan, Touareg, Caddy, Multivan och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum