Ny nordisk rapport om AI och etik
Ingenjörskåren är beredd att ta ansvar för att bygga en ansvarsfull och etisk artificiell intelligens. Men då måste företag, politiker och andra samhällsaktörer lyssna och bidra. Det är kontentan av en ny internationell rapport som Sveriges Ingenjörer medverkat till.

Vem har ansvaret för att artificiell intelligens, AI, inte bygger in diskriminering i algoritmerna? Och vem tar ansvaret om AI skadar människor eller miljön? AI ger ofantliga möjligheter men väcker också farhågor när det gäller bland annat jämställdhet och diskriminering.
I september 2020 ställdes ingenjörer och forskare från hela världen inför dessa och andra frågor om etiskt hållbar AI-utveckling, vid ett hackathon i Köpenhamn. Resultatet har nu sammanställts i en ny rapport - ”Addressing Ethical Dilemmas in AI: Listening to Engineers”.
– Vi måste ha tillit till AI om vi ska kunna använda den för att lösa många av vår tids utmaningar på ett miljövänligt och smart sätt. För att bygga den tilliten behöver ingenjörer utrymme och forum för diskussioner om AI-utvecklingen där de kan dela erfarenheter och goda exempel, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer och vice ordförande för Association of Nordic Engineers (ANE).
“Ditch the algorithm!” var ett av stridsropen 2020. Att AI kan ta kommandot utan att människor kan göra något för att protestera är en het debattfråga, inte minst på den internationella arenan. Samtidigt anses AI rymma lösningar på många stora samhällsutmaningar. Utvecklingen går fort på områden som finans, klimatomställning, hälso- och sjukvård och logistik.
– Våra medlemmar har en unik ställning när AI utvecklas och införs eftersom att de både utvecklar systemen och själva arbetar med dem eller är föremål för dem, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer och vice ordförande ANE.
I rapporten formulerar ingenjörerna både problemställningar och möjliga sätt att agera. De uttrycker också att de är beredda att ta sitt ansvar för hantera risker och problem, men att det inte går att lösa på egen hand. Andra intressenter som politiker, myndigheter och företag måste också träda in.
Hackathonet arrangerades av Association of Nordic Engineers, (ANE), Data Ethics ThinkDoTank (DataEthics.eu), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) och forskare från Department of Computer Science vid Köpenhamns universitet.
Några av de rekommendationer som formuleras i rapporten är:
- Skapa ett ramverk för styrning av AI -utveckling och peka ut var ansvaret bör ligga
- Ta med alla intressenter och berörda i designen av olika system
- Utveckla och sprid goda exempel på hur vi tar hand om etiska dilemman vid AI-utveckling
- Skapa forum där ingenjörer kan få hjälp att definiera och diskutera etiska problem och lösningar
- Skapa bättre teknisk dokumentation och certifiering
- Skapa system för tydligare utprovning och testning av AI-system före sjösättning, och fortsätt testa genom hela systemens livscykel.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Dokument
Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 160 000 medlemmar det största inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Riksrevisionen blottar stora problem i utbildningssystemet23.2.2021 09:46:11 CET | Pressmeddelande
I en ny granskningsrapport lyfter Riksrevisionen det ohållbara i att bygga ut högskoleutbildningar när så få studenter tar examen. Problemet har länge påtalats av Sveriges Ingenjörer som uppmanar regeringen att prioritera studenternas förkunskaper och den högre utbildningens kvalitet före fler platser.
Viktiga signaler i regeringens arbetsmiljöstrategi12.2.2021 08:15:15 CET | Pressmeddelande
Regeringens nya strategi för politiken på arbetsmiljöområdet tar sikte på frågor som Sveriges Ingenjörer lyft. Tydligare arbetsgivaransvar vid distansarbete i hemmet är helt nödvändigt för ett hållbart arbetsliv, både idag och i framtiden. Det måste nu också avspeglas i regelverk.
Största medlemsökningen på över ett decennium20.1.2021 08:16:46 CET | Pressmeddelande
Antalet nya medlemmar i Sveriges Ingenjörer var under fjolåret det högsta sedan 2009. Bland de 4600 nya yrkesverksamma medlemmarna är en stor andel ingenjörer som tidigare inte sökt fackligt medlemskap. Det totala medlemsantalet innebär en rekordnotering för Sveriges Ingenjörer som landets största akademikerförbund.
Bra med utökning av personaloptioner - men kan bli bättre23.12.2020 08:55:40 CET | Pressmeddelande
Utökade regler för personaloptioner stimulerar tillväxt och underlättar rekryteringar i växande bolag. Men det hade gärna fått omfatta fler och större företag. Det menar Sveriges Ingenjörer i en kommentar på det nya förslag som regeringen remitterat fram till den 23 december.
Kommentar på forsknings- och innovationspropositionen18.12.2020 16:15:38 CET | Pressmeddelande
Regeringens politiska inriktning för forskning och innovation de kommande fyra åren innehåller en rad förbättringar. Att minska visstidsanställningarna ökar attraktiviten för en forskarkarriär. Men det saknas rejäla satsningar på forskningsbaserad kompetensutveckling.
Nytt lagförslag stärker möjligheterna för forskning och utveckling10.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på regeringens förslag om förstärkt arbetsgivaravdrag för investeringar i forskning och utveckling. Men för att få rätt effekt borde de nya reglerna införas omedelbart.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum