Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny organisation för Svenska kyrkan i Medelpad

Dela
Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har beslutat att församlingarna i Medelpad ska organiseras i två nya pastorat. Avsikten är att på sikt säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten. – Beslutet möjliggör att alla församlingarna, stora som små, kan finnas kvar och fortsätta vara till glädje och nytta för församlingsborna även i framtiden, säger biskop Eva Nordung-Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

De båda pastoraten kommer att bildas 1 januari 2025 och samtliga Svenska kyrkans församlingar i Medelpad berörs av organisationsförändringen.
– För att pastoraten ska vara långsiktigt hållbara krävs att både de ekonomiskt svagare och de ekonomiskt starkare församlingarna är med. Vi vet att Svenska kyrkan står inför stora utmaningar med minskande medlemstal och lägre intäkter, säger Mikael Sjölund, vice ordförande i stiftsstyrelsen.

I ett pastorat samverkar flera församlingar med gemensam ekonomi och ansvar för personal, administration och förvaltning. Det frigör resurser till den grundläggande uppgiften, så att gudstjänster, barngrupper, ungdomsverksamhet och kyrkans sociala arbete kan prioriteras i varje församling.
– Församlingsborna kommer inte att märka någon stor skillnad. Den viktiga och uppskattade verksamhet som bedrivs runt om i Medelpad kan fortsätta som tidigare, säger Eva Nordung-Byström.

Nu är det företrädare för församlingarna som kommer att planera och ställa för de nya pastoraten. Stiftet kommer att erbjuda både ekonomiskt och personellt stöd.
– Stiftsstyrelsen har avsatt resurser för att underlätta det förberedande arbetet under tiden fram till att pastoraten bildats, säger Mikael Sjölund.

Stiftsstyrelsens beslut fattades vid ett sammanträde den 29 september, efter en omfattande utredning. Utredningen ingår i ett flerårigt arbete med att se över den lokala strukturen i hela Härnösands stift. Bakgrunden till beslutet finns i befolkningsutvecklingen som i många år gått i negativ riktning och Svenska kyrkans medlemstal som än mer pekar åt samma håll. Detta har förändrat de ekonomiska förutsättningarna för församlingarna redan nu och kommer att påverka avsevärt mer inom en nära framtid.

Fakta/Nya pastorat:
Medelpads norra pastorat kommer att bestå av Alnö församling, Hässjö, Ljustorp, Tynderö församlingar, Indal, Sättna, Liden, Holms församlingar, Sköns församling, Timrå församling.

Medelpads södra pastorat kommer att bestå av Borgsjö-Haverö församling, Njurunda församling, Selångers församling, Stöde församling, Sundsvalls församling, Torps församling och Tuna-Attmars församling.

Mer information
För ytterligare kommentarer nås ordförande och vice ordförande via pressekreteraren, se kontaktuppgifter nedan.

Kontakter

Bilder

Eva Nordung-Byström, biskop och ordförande i stiftsstyrelsen. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Eva Nordung-Byström, biskop och ordförande i stiftsstyrelsen. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Ladda ned bild
Mikael Sjölund, vice ordförande i stiftsstyrelsen. Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift
Mikael Sjölund, vice ordförande i stiftsstyrelsen. Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Unika kulturarv får pengar till renovering25.5.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka kyrkor i Västernorrland och Jämtland-Härjedalen som får statliga pengar till renovering under 2024. Det handlar om 26,7 miljoner kronor som stiftsstyrelsen fördelat. –Kyrkobyggnaderna är unika, de finns över hela landet i stora som små orter och alla har tillgång till dem utan krav på motprestation. Det är fortfarande allas kulturarv och det är värt jättemycket att staten och kyrkan har ett gemensamt ansvar för det, säger stiftsantikvarie Fredrika Björk.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum