Dramaten

Ny organisation på Dramaten förhandlad med Teaterförbundet

Dela

På uppdrag av styrelsen har Dramaten sedan i maj 2015 drivit ett förändringsarbete för att sänka de fasta kostnaderna och frigöra medel till fler uppsättningar. Som en del av arbetet har en ny organisation förhandlats med Teaterförbundet för scen och film. I går blev förhandlingen klar.

– Bidraget från staten skrivs inte upp i samma takt som våra kostnader ökar. Inför 2017 har teatern, trots uppräkningen av anslaget på 0,7 procent, tre miljoner kronor mindre att röra sig med. I maj 2015 fick vi i uppdrag av vår styrelse att se över organisationen och arbetsformerna med syf­tet att sänka de fasta kostnaderna för att frigöra medel till pro­duk­tionerna. Rent konkret gav styrelsen oss i uppdrag att sänka kostnader motsvarande 20 årsverken, säger teaterchef Eirik Stubø.

– Jag ser det som att teatern nu står inför ett vägskäl: en lösning vore att stänga scener, vilket jag anser är det absolut sämsta alternativet. I stället gör vi besparingar för att frigöra mer pengar till fler teateruppsättningar, säger Eirik Stubø.

Resultatet av förhandlingarna blev att sex personer kommer att sägas upp. Övriga tjänster sparas in genom naturlig avgång och att tidsbegränsade anställningar inte förlängs eller ersätts. Sammantaget minskas bemanningen med motsvarande 19 tjänster. De personalgrupper som berörs finns framför allt inom tillverkning, scenteknik och administration.

– Det har varit en bra process där vi tillsammans med Teaterförbundet har jobbat för att denna omorganisation ska bli långsiktigt hållbar. Vi har kunnat mötas på en rimlig nivå och resultatet blev att färre sägs upp – sex fasta tjänster försvinner. Arbetssättet och organisationen kommer att utformas i partsgemensamma arbetsgrupper under våren. Det är mycket tråkigt att behöva säga upp någon överhuvudtaget och jag beklagar att individer drabbas. Det vi gör nu är att vi tar ett långsiktigt ansvar för Dramatens ekonomi och framtid, säger Eirik Stubø.

För mer information, vänligen kontakta:

Christina Bjerkander 
PR- och marknadschef 
0703-726147 
christina.bjerkander@dramaten.se

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar våren 201914.11.2018 10:15Pressmeddelande

Våren 2019 bjuder Dramaten på Shakespeares Hamlet på Stora scenen i regi av Sofia Jupither, med Adam Lundgren i huvudrollen. Lars Norén är tillbaka på Dramaten med urpremiären av den första delen i trilogin om åldrande och avsked, Andante, och Cirkus Cirkör gör i samarbete med Dramaten och Malmö Stadsteater en föreställning av Gunilla Thorgrens Guds olydiga revben. Senare i vår görs en unik samproduktion mellan fem teatrar i Europa i föreställningen I am Europe i regi av Falk Richter. Stefan Larsson regisserar den moderna klassikern Linje lusta av Tennessee Williams och Sara Bergmark Elfgren har dramatiserat Selma Lagerlöfs Bortbytingen. HÅLLA ANDAN av Zinnie Harris regisseras av Lena Endre och både Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg medverkar i en nyskriven pjäs, Hugh och Nancys många världar, skriven och regisserad av Lars Rudolfsson. På Elverket regisserar Runar Hodne Orfeus stiger ner. I samarbete med Nobel Center görs en ny Performance Lecture: Om lycka - med Micael Dahlen, profess

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum