Dramaten

Ny pjäs av Jonas Hassen Khemiri inleder hösten på Stora scenen

Dela

Sju år efter premiären av pjäsen ≈ [ungefär lika med] återkommer Jonas Hassen Khemiri till Dramaten med den nyskrivna pjäsen Eld som får urpremiär den 25 augusti. –Att sätta upp nyskriven svensk dramatik är en mycket viktig del av nationalscenens uppdrag. Därför är det särskilt glädjande att Jonas Hassen Khemiri fortsätter sitt författarskap i samarbete med oss. Och i kombination med den internationellt verksamme regissören Antú Romero Nunes så tror jag vi kan få en riktigt intressant urpremiär på Stora scenen, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Eld. Foto: Klara G.
Eld. Foto: Klara G.

En gång om året möts fyra vänner i skogen för att låta elden styra framtiden. Alla har med sig något de vill bränna upp, något de vill lämna bakom sig. Den här gången bär någon med sig något ovanligt explosivt ur sitt förflutna.

–Jag har alltid drömt om att elda upp Dramatens stora scen, säger Jonas Hassen Khemiri. Det här var så nära jag kom. Jag är otroligt nyfiken på vad det här fantastiskt begåvade teamet har skapat av min text.

Khemiris nyskrivna pjäs, skriven direkt för Dramaten, handlar om ett kompisgäng som plötsligt är mitt i livet och inser att allt kanske inte blivit som de tänkt sig. Det är en berättelse om förödmjukelse, hämnd och vänskapens hierarkier.

Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges mest uppmärksammade författare. Han debuterade med romanen Ett öga rött och har sedan dess skrivit ett flertal romaner som översatts till ett trettiotal språk. Han har erhållit flera priser och utmärkelser, bland annat belönades pjäsen Invasion! efter ha spelats i New York 2011 med en Village Voice Obie Award. Hans pjäs ≈ [ungefär lika med] hade urpremiär på Dramaten 2014 i regi av Farnaz Arbabi och spelade totalt 86 föreställningar.

Jonas Hassen Khemiri är även aktuell på den tyska teaterscenen med att skriva en del, tillsammans med tio andra dramatiker, till Arthur Schnitzlers pjäs Reigen. Uppsättningen hade premiär på Salzburg Festival den 28 juli.

Eld regisseras av Antú Romero Nunes som tidigare haft stor framgång med Jonas Hassen Khemiris pjäser. Hans uppsättning av Invasion! på Thalia Theater i Hamburg 2009 innebar såväl ett genombrott för regissören själv som för Khemiri internationellt. Antú är en av de konstnärliga ledarna för Theater Basel.

Medverkande: Bahador Foladi, Electra Hallman, Ana Gil de Melo Nascimento, Marall Nasiri, Alexander Salzberger.

Produktionen genomförs med stöd av Goethe-Institut Schweden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Eld. Foto: Klara G.
Eld. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Jonas Hassen Khemiri. Foto: pressbild.
Jonas Hassen Khemiri. Foto: pressbild.
Ladda ned bild
Antú Romero Nunes. Foto: pressbild.
Antú Romero Nunes. Foto: pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Hållbart kostymdrama i existentiell tappning28.9.2022 09:01:19 CEST | Pressmeddelande

Anna Pettersson, regissör och teaterchef för Strindbergs Intima Teater, sätter upp Henrik Ibsens Ett dockhem på Stora scenen. Rollen som Nora görs av nyutexaminerade skådespelaren Manuela Gotskozik Bjelke och Doktor Rank av Marie Göranzon. Premiär den 20 oktober. - Jag utgår från Ibsens tankar om kollektivet och individen och föreställningen innehåller mycket musik, kostym, scenografi och rörliga bilder men framförallt är det fokus på ensemblens gestaltning, säger Anna Pettersson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum