Ekebygruppen AB

Ny prickmottagning till Uppsala

Dela

Vårdcentralen Ekeby Hälsocenter öppnar nu en prickmottagning för snabbare och säkrare bedömning av hudförändringar. Mottagningen består av vidareutbildade allmänläkare som använder sig av ny digital utrustning för att bedöma hudförändringarna och risken för hudcancer.

Undersökning av hudförändring med digitalt dermatoskop
Undersökning av hudförändring med digitalt dermatoskop

Prickmottagningen vänder sig till personer med födelsemärken och hud- och pigmentfläckar som har ändrat färg eller form, som kliar eller gör ont, vilket kan vara ett tecken på hudcancer.

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige och antalet fall ökar ständigt. Orsaken till hudcancer bedöms ofta vara ökad exponering för UV-strålning från sol eller solarium. Men om man lyckas upptäcka cancern tidigt kan den i de flesta fall botas.

- Det är viktigt att vara ute i god tid och kolla upp sina hudavvikelser, säger Martin Wehlou, specialistläkare i allmänmedicin och ansvarig för Prickmottagningen på Ekeby Hälsocenter.

Det traditionella sättet att hantera patienter med hudförändringar inom primärvården är att läkaren bedömer förändringen genom att titta på den och utgå från kriterier som storlek, evolution, assymmetri, färg och begränsning. Den sortens bedömning är svår och läkaren riskerar både att under- och överskatta risken för cancer. I många fall är läkaren osäker och skär därför bort hudförändringen (excision) för att skicka den för analys. I majoriteten av fallen blir svaret att det var benignt, det vill säga ofarligt, vilket innebär att excisionen var onödig. Ibland remitteras för bedömning till hudklinik, men eftersom även dessa fall ofta är godartade uppstår köer och väntetider som gör att mer angelägna fall hanteras med onödig fördröjning på hudmottagningen.

Säkrare bedömning

Ekeby Hälsocenters prickmottagning arbetar i stället med ett system där hudförändringen studeras med ett optiskt dermatoskop och om det verkar misstänkt används därefter ett digitalt dermatoskop för att ta fotografier. Bilderna skickas sen för bedömning till hudspecialist.

Metoden innebär en större träffsäkerhet i bedömningen av risk för hudcancer. Det innebär att färre hudförändringar behöver skäras bort och att färre patienter behöver remitteras till hudspecialist.

- Med vår nya prickmottagning vill vi öka den medicinska säkerheten, korta väntetiderna och ge patienterna en snabbare och säkrare hjälp med hudförändringar, säger Helena Hovstadius, verksamhetschef på Ekeby Hälsocenter.

Boka tid online

Patienterna kan boka tid till prickmottagningen online via www.1177.se och per telefon 018 - 611 08 00.

Besöket kostar 150 kr. För personer över 85 år eller under 20 år är besöket gratis. Högkostnadsskydd gäller.

Alla patienter är välkomna, man behöver inte har remiss eller vara listad på mottagningen.

Patienterna kan söka för flera hudfläckar vid samma tillfälle.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Undersökning av hudförändring med digitalt dermatoskop
Undersökning av hudförändring med digitalt dermatoskop
Ladda ned bild
Martin Wehlou, specialistläkare i allmänmedicin, ansvarig för Prickmottagningen
Martin Wehlou, specialistläkare i allmänmedicin, ansvarig för Prickmottagningen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ekebygruppen AB
Ekebygruppen AB
Ekeby bruk 2L
752 63 Uppsala

018-419 91 02http://www.ekebyhalsocenter.se

Ekeby Hälsocenter och Aros Hälsocenter är systervårdcentraler inom Ekebygruppen. Verksamheterna har avtal med Region Uppsala för vårdcentral, barnmorskemottagning, barnavårdscentral, gynekologi och psykoterapi.

Ekeby Hälsocenter erbjuder även hälso- och sjukvård till myndigheter, företag och privatpersoner.

Inom Ekebygruppen finns även Uppsala Hälsocenter som är en mottagning för psykisk hälsa, belägen centralt i Uppsala på Östra Ågatan 31, samt Ability Care som bedriver arbete med ungdomar med missbruksproblematik.

Ekeby Hälsocenter är en nytänkande hälso- och sjukvårdsmottagning i Uppsala som driver utvecklingen mot en helhetssyn inom hälso- och sjukvård, främst inom primärvården.

Hälsoteamet på Ekeby Hälsocenter erbjuder olika typer av hälsoinsatser. Teamet består av allmänläkare, gynekologer, psykiater, fysioterapeuter, barnmorskor, distriktssköterskor, sjuksköterskor, dietist, psykologer, psykoterapeuter, kuratorer, undersköterskor, biomedicinsk analytiker och hälsopedagog.

Syftet med det hälsofrämjande arbetet är att förstärka både den fysiska och psykiska hälsan hos våra patienter. Insatserna är även ämnade att inspirera till att göra positiva livsstilsförändringar som leder till bättre och långvarig hälsa, som mer fysisk träning och bättre kostvanor.

Ekeby Hälsocenter startade i november 2011. Vårdcentralen finns i anrika Ekeby bruk i Uppsala och är en av de större vårdcentralerna i Uppsala län med drygt 10.000 listade patienter.

Aros Hälsocenter är en av Uppsalas äldsta vårdcentraler som drivs i privat regi och har funnits sedan mitten av 1990-talet. Vårdcentralen ligger i stadsdelen Kåbo i Uppsala. Aros Hälsocenter har närmare 9.000 listade patienter.

Ekebygruppen har cirka 150 medarbetare och en koncernomsättning på cirka 100 mkr. Koncernens fokus ligger på hög kvalitet i de tjänster som erbjuds, hög tillgänglighet och god arbetsmiljö för våra medarbetare.

Följ Ekebygruppen AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ekebygruppen AB

Aros Läkarmottagning blir Aros Hälsocenter med ny ägare29.8.2018 08:33:39 CESTPressmeddelande

Två av Uppsalas större vårdcentraler - Ekeby Hälsocenter och Aros Läkarmottagning - blir systervårdcentraler genom att ägarna till Ekeby Hälsocenter förvärvar Aros Läkarmottagning. I samband med ägarbytet byter Aros Läkarmottagning namn till Aros Hälsocenter. Förändringarna innebär att de två vårdcentralerna utvecklar sitt samarbete och kommer tillsammans att kunna erbjuda god tillgänglighet och ett brett utbud av hälso- och sjukvårdstjänster av hög kvalité.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum