VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Ny professor i trafiksäkerhet

Dela
Astrid Linder har utsetts till professor inom trafiksäkerhet med inriktning mot skadeprevention på VTI. Astrid har lång erfarenhet och djup kompetens inom området och kommer i sin nya roll att fortsätta sitt arbete med att bidra till en ökad trafiksäkerhet.
Foto: VTI/Annika Johansson
Foto: VTI/Annika Johansson

VTI har sedan tidigare fem professorstjänster inom områdena HMI (människa-maskin-interaktion) inom transportsektorn, nationalekonomi med inriktning mot transporter, väg- och banteknik och miljöanalys med inriktning mot transporter. Genom den nya utnämningen tillförs ytterligare ett område.

– Det finns en stor potential att utveckla trafiksäkerhetsforskningen vid VTI vidare, bland annat i ljuset av Agenda 2030 och hållbarhetsmålen. Här kommer tillsättningen av professorstjänsten helt rätt i tiden, säger Tomas Svensson, generaldirektör vid VTI.

Astrid Linder har arbetat med personskadeprevention sedan slutet av 90-talet. Astrid är civilingenjör, teknisk fysik, blev teknologie doktor i trafiksäkerhet 2002 vid Chalmers tekniska högskola och utnämndes 2016 till adjungerad professor i personskadeprevention vid Chalmers. Till VTI kom hon 2005 och har sedan dess varit forskningschef och chef för enheten Trafiksäkerhet och trafiksystem. Förutom att ha bidragit till utvecklingen av trafiksäkerhet genom olika forskningsprojekt har Astrid deltagit i ett antal olika internationella samarbeten och erhållit flera internationella utmärkelser.

För många är Astrid känd för sitt arbete med att utveckla kvinnliga humanmodeller för krockprovning, såväl fysiska krockdockor som virtuella. För närvarande koordinerar hon också ett omfattande EU-projekt kallat VIRTUAL, som syftar till att utveckla virtuella krocktestmetoder.

– Jag ser fram emot att i min nya roll fortsätta att bidra till att utveckla trafiksäkerheten och på så sätt minska antalet döda och omkomna i trafiken, säger Astrid Linder.

Hon betonar att arbetet med att utveckla trafiksäkerheten är ett samarbetsprojekt som sker både nationellt och internationellt.

– Sverige har bidragit med värdefull kompetens och erfarenhet i det internationella arbetet med att förbättra trafiksäkerheten samtidigt som vi hittar idéer och inspireras av andra länder. Här vill jag fortsätta att bidra.

Astrid Linder tillträder den nya professorstjänsten 1 januari 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: VTI/Annika Johansson
Foto: VTI/Annika Johansson
Ladda ned bild

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut



013-20 40 00http://www.vti.se

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund. 

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Cykling och ledarskap i fokus på Forum Vätternrundan 202410.4.2024 09:47:11 CEST | Pressmeddelande

Förra årets Forum Vätternrundan, som lanserades i samband med Vätternrundans Cykelvecka, blev en milstolpe för att lyfta cykelns betydelse i samhället. Den 14 juni är det återigen dags att samla branschexperter, forskare, politiker, folkhälsovetare, visionärer och cykelentusiaster till en dag av diskussioner och föreläsningar. I spetsen för årets program står Ari Riabacke, besluts- och ledarskapsexpert inom näringslivet.

Forskare: ”Utspridda skolstartstider kan göra kollektivtrafiken billigare”8.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny forskning visar att utspridda skolstartstider kan minska rusningstrafiken och kostnaderna för kollektivtrafiken. En senarelagd skolstart för tonåringar har även gynnsamma effekter för hälsa och skolprestationer. I en nypublicerad forskningsrapport ger forskarna rekommendationer för ett lyckat införande. Rapporten har tagits fram inom K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, av forskare från Linköpings universitet, VTI och Lunds universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye