ManpowerGroup

Ny prognos: En ljus sommar för svensk arbetsmarknad

Dela

Svenska arbetsgivare förutspår en ljus sommar – i alla fall sett till antalet jobbtillfällen under det tredje kvartalet 2019. Sysselsättningstrenden ligger på +7 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. Särskilt inom hotell- och restaurangbranschen väntas en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft, medan tillverkningsindustrin ser en negativ prognos för första gången sedan slutet av 2016.

– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren. Samtidigt vet vi att det är stor kompetensbrist i Sverige. När det saknas utbildad arbetskraft behöver politiker och vi arbetsgivare tänka på nya sätt för att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, både på kort och lång sikt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Svenska arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet med en sysselsättningstrend på +7 procent. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen tre procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +4 procent för Q3 2018.

Positiva prognoser från norr till söder
Arbetsgivare i samtliga regioner lämnar positiva jobbprognoser inför det kommande kvartalet. Särskilt arbetsgivare i norra och mellersta Sverige ser ljust på sommaren och lämnar optimistiska jobbprognoser på +15 respektive +11 procent. Skåne vänder åter till en positiv prognos på +4 procent, efter föregående kvartals negativa sysselsättningstrend på -7 procent.

I Stockholm- och Uppsalaregionen ser dock prognosen mer ljummen ut, med en svag sysselsättningstrend på +2 procent. Det innebär att arbetsgivare tror på en ganska begränsad efterfrågan på arbetskraft. Regionens prognos är två procentenheter svagare än föregående kvartal, +4 procent, och sex procentenheter svagare än jobbprognosen inför årets första kvartal, som var + 8 procent.

– Övergripande så ser det ljust ut på den svenska arbetsmarknaden. Ett moln på en annars klar himmel är Stockholm- och Uppsalaregionen, en viktig motor för hela den svenska ekonomin. De senaste tre kvartalen har prognosen för regionen dalat, så det finns anledning att noggrant följa utvecklingen kommande kvartal, säger Mikael Jansson.

Hett inom hotell och restaurang, kyligt inom industrin
Nio av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser inför årets tredje kvartal 2019. Arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen rapporterar undersökningens starkaste prognos på +14 procent. Energisektorn ser återigen en positiv prognos på +9 procent, ett uppsving på hela sjutton procentenheter jämfört med föregående kvartals negativa prognos på -8 procent. För tillverkningsindustrin ligger jobbprognosen på -2 procent, den första negativa prognos sedan fjärde kvartalet 2016.

– Att tillverkningsindustrin lämnar en negativ prognos för första gången på nästan tre år är intressant eftersom ingenjörsföretag länge varit en så stor del i Sveriges starka konkurrenskraft globalt. Samtidigt gör utvecklingen på arbetsmarknaden att efterfrågan på tekniska och digitala färdigheter ökar i många andra branscher, i takt med att uppgifter automatiseras och kompetenskraven förändras, säger Mikael Jansson.

Positiva jobbprognoser över hela världen
Arbetsgivare i hela 43 av de 44 länder som ingår i ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer rapporterar positiva jobbprognoser, även om prognoserna generellt är något svagare än föregående år. Prognosen för USA ligger stabilt på urstarka +21 procent, i nivå med föregående kvartal. Japan, Kroatien och Taiwan toppar listan över länderna med störst förväntad jobbtillväxt globalt. Ungern är enda landet med en negativ sysselsättningstrend.

– USA har en fantastiskt stabil jobbprognos och ekonomin i landet är starkare än på mycket länge. Det skapar en arbetstagarens marknad, och ger stora möjligheter att trycka på för bättre löner och förmånligare villkor för de som väljer att byta jobb. Det ska bli spännande att följa utvecklingen kring detta framöver, säger Mikael Jansson.

Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Branscherna med starkast jobbprognoser
Länderna med starkast jobbprognoser i Europa
Länderna med starkast jobbprognoser globalt

Bilaga
Rapport: ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer Q3 2019 (på engelska)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer för det fjärde kvartalet 2019 presenteras den 10 september.

Svenska regioners jobbprognoser
• Norra Sverige, +15 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +11 procent
• Västra Götaland och Hallands län, +6 procent
• Skåne och Blekinge län, +4 procent
• Östra Götaland, +3 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +2 procent

Svenska branscher med starkast jobbprognoser
• Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
• Offentlig sektor, +10 procent
• Byggbranschen, +9 procent
• Energisektorn, + 9 procent
• Transportsektorn, +7 procent

Länderna med starkast jobbprognoser i Europa
• Kroatien, +23 procent (ej säsongsjusterade siffror)
• Grekland, +20 procent
• Slovenien, + 20 procent
• Rumänien, +14 procent
• Portugal, +12 procent (ej säsongsjusterade siffror)

Länderna med starkast jobbprognoser globalt
• Japan, +25 procent
• Kroatien, +23 procent (ej säsongsjusterade siffror)
• Taiwan, +22 procent
• USA, +21 procent
• Grekland, +20 procent
• Slovenien, + 20 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det tredje kvartalet 2019 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, 4 procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan, 2 procent svarar vet ej och majoriteten (81 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +9 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +7 procent.

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 16 år och är den enda undersökning som mäter framtida sysselsättning globalt, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet istället för att mäta vad som redan har hänt.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 44 länder. I Sverige har drygt 750 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 50 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i bland annat USA, Storbritannien och Kanada. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

• Unik: Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning.
• Framtidsinriktad: Arbetsmarknadsbarometern är den enda undersökningen som mäter hur arbetsgivarna bedömer personalsituationen inför det kommande kvartalet. De flesta andra undersökningar mäter vad som hänt bakåt i tiden, så kallad retrospektiv analys.
• Konsekvent: Under drygt 50 år har en och samma fråga ställts till arbetsgivarna i bland annat USA och Kanada. Undersökningen har funnits i Sverige sedan 2003.
• Oberoende: Deltagarna i enkäten utgör ett representativt urval bland arbetsgivarna i respektive land och hämtas inte från ManpowersGroups kundregister.
• Pålitlig: Undersökningen baseras på intervjuer med nära 59 000 arbetsgivare från näringslivet och den offentliga sektorn i 44 länder. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. Respondenterna tas inte från ManpowerGroups kundregister.

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer Q3 2019

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Gustavlundsvägen 18
16102 Bromma

020-375 375http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Digitala matchningstjänster för jobb under coronakrisen25.5.2020 07:53:56 CESTPressmeddelande

Coronapandemin har lett till att tjänster som hjälper folk ut på arbetsmarknaden har flyttat till digitala kanaler, vilket gör att fler får tillgång till hjälpen oavsett var i landet man befinner sig. Bara under april kom 100 personer i arbete efter att ha gått stöd- och matchningsprogrammet hos Manpower. Arbetsförmedlingen öppnar nu upp för att fler arbetssökande ska få ta del av tjänsten.

Kvinnor lockas mer av ett större lönekuvert än män6.3.2020 07:53:33 CETPressmeddelande

Vill du rekrytera kvinnor? Då ska du erbjuda ett större lönekuvert. Framförallt är det kvinnor mellan 25 och 44 år som lockas av en högre lön – och det är också en viktig faktor som får dem att stanna på sin nuvarande arbetsplats. För män i samma ålder är lönen inte lika viktig. Det visar en undersökning som ManpowerGroup har genomfört bland över 1 000 arbetande personer i Sverige och Norge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum