Försäkringskassan

Ny prognos från Försäkringskassan

Dela

Försäkringskassan ska under 2017 lämna fem utgiftsprognoser till regeringen. Denna är den andra i ordningen. För de flesta områden är skillnaderna små jämfört med prognosen som lämnades i januari 2017 och synen på den underliggande utvecklingen har inte förändrats nämnvärt. Prognosen för sjukpenning har höjts något, medan prognosen för assistansersättningen har sänkts till följd av att antalet brukare har skrivits ned.

- Prognosen för sjukpenningtalet justeras upp marginellt, vilket beror på att antalet startade sjukfall nu beräknas bli något fler och att varaktigheten för sjukfall som är längre än 2 år förväntas bli något högre. Men vi bedömer fortfarande att sjukpenningtalet kommer börja minska i svag takt under 2017. Det säger Axel Arvidsson, analytiker på Försäkringskassan.

Utgifterna för anslaget sjukpenning och rehabilitering m.m. uppgick till 39,7 miljarder kronor 2016 och beräknas minska under 2017–2019, för att därefter öka något under resterande del av prognosperioden. Utgifterna prognostiseras uppgå till 40,8 miljarder kronor 2021.

De totala utgifterna för Försäkringskassans sakanslag blev 203 miljarder kronor 2016 och förväntas öka till 209 miljarder kronor 2017. Därefter förväntas utgifterna fortsätta öka till 226 miljarder kronor 2021. Prognoser är osäkra och osäkerheten ökar ju längre tidshorisont som prognosen avser.


Prognosen bifogas.


Kontakt:

Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Dokument

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum