ManpowerGroup

Ny prognos: Uppsving för höstens arbetsmarknad

Dela

Svenska arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under fjärde kvartalet 2018 med en sysselsättningstrend på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer. Arbetsgivare i de mellersta delarna av Sverige lämnar regionens starkaste jobbprognos någonsin, och både tillverkningsindustrin och handeln förväntas gå som tåget.

– En intensiv valrörelse och osäkerhet kring valresultatet har inte minskat optimismen hos de svenska arbetsgivarna, som tror på många fler jobbtillfällen under hösten. Kompetensbristen i Sverige är fortsatt stor, och nu behöver frågan om kompetensförsörjning prioriteras, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Ökad efterfrågan på arbetskraft under årets sista kvartal
Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ökar från föregående kvartal till +8 procent, den näst starkaste jobbprognosen under de senaste fem åren. Svenska arbetsgivare förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under årets sista kvartal och prognosen ökar med fyra procentenheter jämfört med föregående kvartal, med prognoser på ökad efterfrågan på arbetskraft i hela landet.

Rekordprognos för mellersta Sverige
Framför allt är det i mellersta Sverige där jobben väntas finnas. Arbetsgivare i Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län rapporterar regionens starkaste sysselsättningstrend någonsin, på hela +24 procent. Efter flera kvartal av svaga prognoser lämnar även Norrlands arbetsgivare en optimistisk jobbprognos på +8 procent. Av storstadsregionerna förväntas rejält fler jobb i Västsverige, medan Stockholm-Uppsalaregionen och Skåne rapporterar försiktiga jobbprognoser.

Fler jobbtillfällen inom handeln och industrin
Nio av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern lämnar positiva jobbprognoser. De mest optimistiska arbetsgivarna återfinns i såväl tillverkningsindustrin som i parti- och detaljhandeln, med sysselsättningstrender på +16 procent. Även arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen samt byggbranschen lämnar fortsatt starka jobbprognoser.

– Arbetsmarknadsbarometern pekar på ett uppsving för industrin, vilket är goda nyheter om trenden håller i sig. Samtidigt upplever svenska företag i flera branscher att det blir allt svårare att rekrytera. I dag har vi den mest omfattande kompetensbristen i Sverige på 12 år, enligt vår senaste undersökning Talent Shortage, säger Lars Forseth.

Fortsatt positivt på den globala arbetsmarknaden
Jämfört med föregående kvartal rapporteras endast små förändringar i jobbprognoserna på den globala arbetsmarknaden. Av de 44 länder som undersöks lämnar arbetsgivare i hela 43 länder positiva jobbprognoser, med Schweiz som enda landet med en negativ sysselsättningstrend. Japan och Taiwan toppar listan över starkast jobbprognoser och USA lämnar fortsatt urstark jobbprognos på +19 procent.

– Att så många länder lämnar positiva jobbprognoser signalerar en fortsatt global högkonjunktur, vilket är goda nyheter för svensk ekonomi. Däremot blir det svårare för svenska företag att locka till sig de internationella talangerna, vilket bidrar till kompetensbristen, säger Lars Forseth.

Topplistor
Svenska regioners jobbprognoser
Branscherna med starkast jobbprognoser
Länderna med starkast jobbprognoser i Europa
Länderna med starkast jobbprognoser globalt

Bilagor
Faktablad: ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer Q4 2018
Rapport: ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer Q4 2018 (på engelska)

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer för det första kvartalet 2019 presenteras den 11 december.

Svenska regioners jobbprognoser
1. Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +24 procent
2. Västra Götaland och Hallands län, +11 procent
3. Norrland, +8 procent
4. Östra Götaland, +4 procent
5. Stockholm- och Uppsalaregionen, +3 procent
6. Skåne och Blekinge län, +2 procent

Svenska branscher med starkast jobbprognoser
1. Parti- och detaljhandeln, +16 procent
1. Tillverkningsindustrin, +16 procent
3. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
4. Byggbranschen, +13 procent

Länderna med starkast jobbprognoser i Europa
1. Rumänien, +19 procent
1. Slovenien, +19 procent
3. Ungern, +18 procent
4. Grekland, +16 procent
5. Polen, + 14 procent

Länderna med starkast jobbprognoser globalt
1. Japan, +26 procent
2. Taiwan, +21 procent
3. Rumänien, +19 procent
3. Slovenien, +19 procent
3. USA, +19 procent

Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det fjärde kvartalet 2018 förväntar sig 11 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, 4 procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (82 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +7 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +8 procent

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 15 år och är den enda undersökning som mäter framtida sysselsättning globalt, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet istället för att mäta vad som redan har hänt.

Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 44 länder. I Sverige har 763 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 50 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i bland annat USA, Storbritannien och Kanada. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.

  • Unik: Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning.
  • Framtidsinriktad: Arbetsmarknadsbarometern är den enda undersökningen som mäter hur arbetsgivarna bedömer personalsituationen inför det kommande kvartalet. De flesta andra undersökningar mäter vad som hänt bakåt i tiden, så kallad retrospektiv analys.
  • Konsekvent: Under drygt 50 år har en och samma fråga ställts till arbetsgivarna i bland annat USA och Kanada. Undersökningen har funnits i Sverige sedan 2003.
  • Oberoende: Deltagarna i enkäten utgör ett representativt urval bland arbetsgivarna i respektive land och hämtas inte från ManpowersGroups kundregister.
  • Pålitlig: Undersökningen baseras på intervjuer med nära 59 000 arbetsgivare från näringslivet och den offentliga sektorn i 44 länder. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. Respondenterna tas inte från ManpowerGroups kundregister.

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Film där ManpowerGroups VD Lars Forseth förklarar Arbetsmarknadsbarometern inför Q4 2018.Fler videor

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Manpower erbjuder digitala matchningstjänster hela 20219.4.2021 08:55:35 CEST | Pressmeddelande

Arbetsförmedlingen har nyligen beslutat att förlänga tidsgränsen för leverans av externa arbetsmarknadstjänster på distans till den sista december. Detta gör att fler arbetssökande får tillgång till hjälpen, oavsett var i landet man befinner sig. Manpower Matchning, en av Sveriges största aktörer inom Stöd och Matchning, kommer därmed fortsätta att leverera digital undervisning och coachning året ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum