Almega

Ny rapport: 97 000 elever riskerar att förlora sin skola

Dela
97 000 elever riskerar förlora sin skola om regeringens förslag om sänkt skolpeng för friskolor går igenom. Det framgår av en ny rapport som Almega har låtit revisions- och rådgivningsföretaget PwC genomföra.
Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen
Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen

– Regeringens förslag om sänkt skolpeng till fristående grundskolor har lagts utan någon ordentlig konsekvensanalys. Detta är oansvarigt och anledningen till att vi har låtit PwC titta på vilka effekterna av förslaget skulle bli, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör i Almega Tjänsteföretagen.

Rapportens utgångspunkt är en analys av lönsamheten (EBIT) för de fristående grundskolor, inklusive förskoleklass, som drivs av aktiebolag.

– PwC:s analys visar att den genomsnittliga rörelsemarginalen för friskoleföretagen under åren 2010–2020 var 4,9% procent. Detta är en relativt låg lönsamhet i jämförelse med många andra branscher, och skulle givetvis påverkas kraftigt ifall skolpengen sänks, säger Stefan Koskinen.

För att beräkna vilka konkreta effekter som regeringens förslag skulle få på lönsamheten har PwC utgått från två scenarier. Ett där skolpengen sänks med 8 procent och ett där sänkningen uppgår till 10 procent. Dessa procenttal utgör det intervall som tidigare har nämnts av skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

– Om skolpengen sänks med 10 procent är lönsamheten utraderad och den genomsnittliga rörelsemarginalen för samtliga friskolor landar på -5,6 procent. Tre av fyra huvudmän som driver fristående grundskolor skulle få en negativ rörelsemarginal, vilket i sin tur påverkar närmare 97 000 elever, säger Stefan Koskinen.

Rapportens bakgrund
Regeringen har lagt fram en proposition om sänkt skolpeng. I den anges inte sänkningens storlek, men skolminister Lina Axelsson Kihlblom har i en debatt angett siffrorna 8–10 procent.

Huvudsakliga insikter från rapporten

Faktiskt utfall, 2010-2020:

  • Den genomsnittliga rörelsemarginalen för fristående grundskolor med aktiebolag som huvudman uppgick mellan 2010–20 till 4,9%

Skolpengen sänks med 8 procent:

  • Den genomsnittliga rörelsemarginalen blir negativ, -3,3 procent
  • 70 procent av alla aktiebolag som driver fristående grundskolor uppvisar en negativ rörelsemarginal
  • Över 60 000 elever och 15 000 anställda påverkas

Skolpengen sänks med 10 procent:

  • Den genomsnittliga rörelsemarginalen blir negativ, -5,6 procent
  • 75 procent av alla aktiebolag som driver fristående grundskolor uppvisar en negativ rörelsemarginal
  • Närmare 97 000 elever och över 16 000 anställda påverkas

Regeringens förslag kommer att beröra samtliga fristående grundskolor, oavsett driftsform. Analysen i rapporten omfattar huvudmän i aktiebolagsform med elever i årskurs F–9. Övriga huvudmän, exempelvis föreningar och stiftelser, ingår inte i beräkningarna eftersom tillgången till deras räkenskaper är begränsad. Detta betyder att antalet skolor och elever som skulle beröras av regeringens förslag sannolikt är högre än vad som anges i rapporten.

Hela rapporten finns bifogad pressmeddelandet.

Bilder

Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen
Stefan Koskinen, förbundsdirektör Almega Tjänsteföretagen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye