Specsavers Sweden AB

Ny rapport: Äldre bör kolla ögonen varje år - få gör det

Dela

Kolla synen varje år. Det råder ger optiker till personer som är 65 år eller äldre. Men bland denna åldersgrupp är det bara 29 procent som har gjort en synundersökning hos en legitimerad optiker under det senaste året. – Med stigande ålder blir det viktigare att gå tätare och kolla ögonen för att upptäcka ögonsjukdom i tid, säger Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef på Specsavers som nu släpper rapporten ”Ögon som åldras – om ögonhälsa när vi blir äldre”.

Många äldre kollar inte ögonen regelbundet. Foto: Specsavers
Många äldre kollar inte ögonen regelbundet. Foto: Specsavers

Regelbundna synundersökningar är det vanligaste sättet att i god tid upptäcka och förebygga ögonsjukdom. Från 40 års ålder är rekommendationen att kolla synen vartannat år och från 65 års ålder varje år.

En Kantar Sifo-undersökning, som gjorts på uppdrag av Specsavers, visar att många svenskar i medelåldern och uppåt inte har kollat ögonen på länge. Resultatet av denna undersökning publiceras i den nya rapporten ”Ögon som åldras – om ögonhälsa när vi blir äldre”.

70 procent av personer över 65 år följer inte rådet

Ungefär 4 av 10 (39 procent) svenskar i åldrarna 50-64 år har inte gjort en synundersökning under de senaste två åren varav 16 procent inte har kollat sina ögon på över fem år.

I åldersgruppen 65-79 år är det alltså 70 procent som inte följer rådet om att göra en  synundersökning varje år.

– Vi brukar säga att det är viktigt att gå tätare och kolla ögonen från den åldern, även om man själv inte märker av några förändringar, säger Erik Ryderberg, optiker och klinisk chef på Specsavers.

Det är när linsen i ögat börjar förändras i 40-årsåldern som många behöver glasögon eller kontaktlinser för att kunna läsa. Vid den åldern börjar också risken för att få olika ögonsjukdomar att öka. Grå och grön starr, åldersförändringar i gula fläcken och diabetesretinopati är de vanligaste.

Optikerbesök vid ögonproblem kortar köerna till ögonvård

I Specsavers rapport ”Ögon som åldras – om ögonhälsa när vi blir äldre” redovisas också resultat från Kantar Sifo:s undersökning som visar att en klar majoritet, 66 procent, av svenskar i åldrarna 50-64 år i första hand skulle vända sig till antingen ögonmottagning eller till sin vårdcentral om de får problem med sina ögon, även om besvären inte var akuta. Detta är intressant, då väntan på ögonvård skulle bli kortare för alla om fler i första hand vände sig till en legitimerad optiker istället.

Mer om detta, ögats åldrande och de vanligaste ögonsjukdomarna i rapporten som är nedladdningsbar i PDF-format.

Kontakter

Bilder

Många äldre kollar inte ögonen regelbundet. Foto: Specsavers
Många äldre kollar inte ögonen regelbundet. Foto: Specsavers
Ladda ned bild
Många äldre kollar inte ögonen regelbundet. Foto: Specsavers
Många äldre kollar inte ögonen regelbundet. Foto: Specsavers
Ladda ned bild

Dokument

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra 
priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina 
kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som 
grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 
30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, 
Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder 
produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade 
sig i Sverige 2004 och har idag drygt 115 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Ny rapport om barns ögonhälsa: 8 av 10 föräldrar vill se rutiner för synundersökning i skolan30.5.2022 09:12:42 CEST | Pressmeddelande

Närsynthet ökar kraftigt bland barn, men alltför få fall upptäcks i god tid. Skulle rutiner för synundersökningar av eleverna i grundskolan vara en väg framåt? Ja absolut, säger 8 av 10 svenska föräldrar i en undersökning gjord av Kantar Sifo som publiceras i färska rapporten ”Barns ögon ska hålla hela livet” från Specsavers. – Årliga och obligatoriska synundersökningar i skolan vore ett bra sätt att tidigare upptäcka och bromsa ner utvecklingen av närsynthet, säger Pelsin Demir, doktorand vid Linnéuniversitetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum