World Animal Protection Sverige

Ny rapport: Expedia och andra resejättar tjänar stora pengar på världens delfinarier

Dela

Delfinunderhållning kan se ut som oskyldig familjeunderhållning men innebär lidande för djuren. Den inbringar miljarder åt sina ägare och andra aktörer, avslöjar en ny rapport från djurskyddsorganisationen World Animal Protection.

 Miljoner djurvänner varje år luras att tro att delfinunderhållning som säljs av världens största reseföretag är bildande, bra för bevarande och utan lidande för djuren. Men det är tyvärr inte så – industrin tjänar miljarder dollar på att hålla delfiner instängda och förmås att göra tricks. 

 Rapporten Behind the Smile är den mest utförliga granskningen av delfiner i fångenskap som hittills har gjorts. Den avslöjar att:

  • Det finns 336 delfinattraktioner i 54 länder, främst USA, Mexiko, Karibien och Kina, som håller åtminstone 3 029 delfiner i fångenskap
  • Dessa anläggningar genererar årligen hisnande 1.1 - 5.5 miljarder USD åt ägarna – och ännu större vinster för kringprodukter, mat och boende.

Med dessa siffror är det lätt att förstå varför industrin så gärna vill lura allmänheten för att skydda sina enorma intäkter. Lidande finns i alla stadier av delfinens liv ifångenskap – även om det kan se ut som att delfinen ler, upplever den stress och plågas under hela livet.

 I sin naturliga miljö, havet, kan delfiner simma flera mil varje dag. Men när de hålls instängda i torftiga små betongbassänger, utsatta för infektioner och kemikalier och ofta neddrogade för att uthärda fångenskapen, kan de bara simma ett fåtal meter åt gången. Ångesten och stressen kan göra att de stympar sig själva och blir aggressiva – allt för underhållning och profit. 

 Lina Dahl, som är kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige säger: 

-        Vare sig delfinerna avlas eller tas från sina mammor i det vilda blir dessa sociala, intelligenta djur instängda under hela livet och förminskas till tiggande clowner, som gör cirkuskonster i utbyte mot mat. För vilda djur som delfiner är ett helt liv i en betongbassäng inte ett liv utan en livstidsdom – vi måste göra denna generation i fångenskap till den sista. Företag som säljer biljetter till dessa shower tjänar pengar och delfinindustrin sprider lögner om sig själva som djurvårdare, inte fångvaktare. Ett exempel är Expedia Group – genom att sälja biljetter till förnedrande djurshower tjänar de grova pengar på runt 500 delfiner i fångenskap på 32 turistanläggningar runt om i världen.

  Rapporten avslöjar även att:

  • 336 anläggningar i 54 länder håller delfiner, vilket gör delfiner till det havsdäggdjur som hålls mest i fångenskap
  • Över 60% av alla delfiner i fångenskap hålls av fem länder: Kina (23%), Japan (16%), USA (13%), Mexiko (8%) och Ryssland (5%)
  • Delfinshow är den tredje vanligaste turistaktiviteten som involverar vilda djur
  • De flesta delfinarter inom turism är inte utrotningshotade. Endast 6 delfiner som avlats i fångenskap har släppts ut i havet genom åren

 -   Resejättar som TripAdvisor, Virgin Holidays, British Airways Holidays och Booking.com har redan tagit täten och klippt banden – nu är det dags för andra att följa efter. Det är därför vi uppmanar Expedia Group och andra reseföretag som fortfarande släpar efter att stoppa biljettförsäljningen till delfinshower, så att vi kan stoppa lidandet en gång för alla, säger Lina Dahl och fortsätter:

 -        Industrin hävdar också att lärande är en viktig anledning för att hålla delfiner i fångenskap. Men att uppmuntra besökare att se delfiner i trånga, kala bassänger ger ingen god inblick i det komplexa livet för fria delfiner. Delfiner som används som levande surfbrädor, tvingas möta stora skaror människor dag ut och dag in med hög musik och skrik är inte utbildning, det är inte heller god underhållning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

World Animal Protection Sverige
World Animal Protection Sverige
Hantverkargatan 5 s
11221 Stockholm

08-6177970http://www.worldanimalprotection.se

Vi är en av världens största djurskyddsorganisationer och arbetar målinriktat för att stoppa djurplågeri i hela världen. Vi samarbetar med organisationer, företag och enskilda runt hela världen och är rådgivare åt FN, EU, regeringar och myndigheter. Vi är insatta i djurskyddsfrågor, såväl i Sverige som globalt. 

Våra arbetsområden är djur i samhällenlantbruksdjurkatastrofdrabbade djur och vilda djur.

Följ World Animal Protection Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum