Kommerskollegium

Ny rapport: Företag lär sig snabbt använda frihandelsavtal

Dela

Svenska företag som använder frihandelsavtal lär sig på bara några få år att använda avtalen och därmed dra nytta av tullförmånerna. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium.

– Det är förvånande hur snabbt företag lär sig att använda frihandelsavtal effektivt för att på bara några år kunna sänka sina importkostnader, säger Jonas Kasteng, utredare på Kommerskollegium.

Företag som använder frihandelsavtal kan sänka sina importkostnader genom att ansöka om tullförmåner, så länge produkterna uppfyller kraven i det aktuella frihandelsavtalet.

I rapporten har Kommerskollegium analyserat hur svenska företag lärt sig använda och dra nytta av EU:s frihandelsavtal med Sydkorea. Undersökningen bygger bland annat på data från Tullverket över importtransaktioner samt på räkenskapsdata från de aktuella företagen under en 10-årsperiod.

Undersökningen visar att vartannat företag som började handla med Sydkorea bara gjorde det under ett år. Dessa företag använde oftast inte frihandelsavtalet och drog därmed inte nytta av tullförmånerna.

De företag som däremot fortsatte handeln med Sydkorea lärde sig snabbt hur de kunde dra nytta av frihandelsavtalet. Redan efter tre år hade de kommit upp i en tullbesparingsgrad på över 90 procent, och efter fem år slapp de betala 97 procent av de befintliga tullarna. Med andra ord kunde företagen snabbt använda nästan hela potentialen i frihandelsavtalet.

– De företag som vill och kan investera i tid och kraft har mycket att vinna på att använda frihandelsavtal redan efter ett par år. I vår undersökning var resultatet identiskt oavsett om företaget var litet eller stort. Den avgörande faktorn var antalet gånger företagen använde frihandelsavtalet – ju fler importtransaktioner företagen gör, desto snabbare lär de sig och tullbesparingarna blir högre, säger Jonas Kasteng.

Fakta:

• EU:s första frihandelsavtal med ett asiatiskt land, Sydkorea, trädde provisoriskt i kraft i juli 2011. Det gick längre än något tidigare frihandelsavtal som EU förhandlat fram.

• Denna rapport fokuserar på handelsaspekterna av frihandelsavtalet och mer specifikt på import och utnyttjande av tillgängliga tullförmåner hos svenska importörer mellan åren 2008 och 2018.

Nyckelord

Kontakter

Jonas Kasteng +46 (0)8 690 48 45

Länkar

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.

www.kommerskollegium.se

@kommerskoll

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum