Polisförbundet

Ny rapport: Framtidens polis måste jobba mer långsiktigt och brottsförebyggande

Dela
Polisen behöver prioritera det långsiktigt brottsförebyggande arbetet för att klara framtida utmaningar. Det är en av slutsatserna i en ny rapport om hur polisyrket måste utvecklas för att möta samhällsförändringarna. Bakom rapporten står Polisförbundet och analysföretaget Kairos Future.
Förbundsordförande
Förbundsordförande

Andra slutsatser i rapporten är att det krävs mer digital kompetens, ökad synlighet, kontinuerlig kompetensutveckling och tydligare forskningsanknytning.

- Poliskårens förmågor och kompetenser måste utvecklas och förändras i takt med omvärlden och brottsligheten. För att inte ligga steget efter utvecklingen måste vi våga tänka långsiktigt – det måste börja redan i dag, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

I studien identifieras flera stora samhällstrender som har stark påverkan på polisens arbete. Det handlar bland annat om ökade krav på offentlig sektor, urbaniseringen med ökade socioekonomiska klyftor, teknikutvecklingen och omställningen till ett mer digitalt samhälle med ökad digital brottslighet samt att brottsligheten blir allt mer internationell.

Studien, som tar sikte 20 år framåt i tiden, bygger bland annat på två enkätundersökningar, en bland poliser och en bland allmänheten, samt på intervjuer med polisförbunden i Tyskland, Skottland, Nederländerna och Norge. Resultat har sedan analyserats tillsammans med en flera experter inom olika sakområden.

Med detta arbete som grund identifierades framtida förmågor och kompetenser och konkreta rekommendationer kring polisens yrkesutveckling, kompetensbehov, och möjligheter.

Läs den bifogade rapporten eller ta del av den på Polisförbundets hemsida.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Dokument

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Sundbybergsvägen 1
171 73 Solna

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum