BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny rapport från Bris och Sveriges Stadsmissioner om barn som upplevt våld och som vistats i skyddat boende

Dela

Drygt 6000 barn befinner sig varje år på ett skyddat boende med sin ena förälder, på flykt undan det livsfarliga våldet. Hur påverkas barnets liv av våldet och av att tvingas bryta upp från sin vardag? I en ny rapport lyfts barns egna röster och erfarenheter.

Illustration: Felicia Fortes
Illustration: Felicia Fortes

Idag släpper Bris och Sveriges Stadsmissioner rapporten Min tur att berätta, som bygger på samtal med barn som har upplevt våld och som har vistats på ett eller flera skyddade boenden med sin mamma. Syftet är att synliggöra barns egna perspektiv på hur våldet har påverkat dem, med målet att belysa hur barnrättsperspektivet kan och behöver stärkas vad gäller barnets rätt till stöd, skydd och behandling som en egen individ och ett eget rättsobjekt.

– Rapporten som utgår från barns egna röster kring sin situation ger viktiga insikter och ny kunskap inom området. Den visar tydligt hur barns stödbehov ofta hamnar i skuggan av den vuxnas problem och att barnen många gånger inte upplever att de getts möjligheten att på riktigt berätta om hur våldet har påverkat dem, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Barnen berättar om våldet hemma, om en ständig rädsla för slag och hot, och inte minst om hur uppbrottet hemifrån påverkar deras uppväxt, deras hälsa och deras relationer. Det är berättelser om försök att skydda mamma och syskonen, om att packa väskan i smyg för att hela tiden vara redo att fly. Om att behöva flytta runt och tvingas bryta upp gång på gång och om att inte få gå i skolan och kunna träffa sina vänner. Det är berättelser som säger något mycket viktigt om hur samhället ser på barns behov i relation till vuxnas behov, när våld i hemmet har uppdagats. Nämligen att barns behov många gånger blir sekundära.

– Barn är kloka och vet mycket mer än vad vi i vuxenvärlden verkar förstå. Att läsa barnens berättelser gör mig upprörd men ger också kraft till att skapa förändring. Vi kan inte ha barn som blir osynliggjorda, inte får information och som får leva i tysthet med hemska upplevelser. Framförallt måste vi som har skyddade boenden växla upp, och lagstiftare måste säkerställa både kvalitet och rättigheter utifrån barnets perspektiv, säger Sanna Detlefsen, vice ordförande Sveriges Stadsmissioner.

– Vi vill särskilt tacka de barn som har berättat om svåra situationer och delat med sig av sina egna upplevelser i hopp om att kunna bidra till att andra barn som upplever våld i hemmet ska få det bättre när våld inom familjen upptäcks, säger Magnus Jägerskog.

Om rapporten
Sveriges Stadsmissioner och Bris har i samarbetsprojektet Barns rätt i skyddat boende gjort djupintervjuer med 20 barn som bor eller har bott på skyddade boenden runtom i Sverige. Rapporten Min tur att berätta är ett resultat av dessa möten och samtal. Genom att lyfta barns egna röster och aktuell kunskap ger rapporten en inblick i hur livet ter sig för barn och unga som upplevt våld hemma. Den ger kunskap ur ett perspektiv som endast barnet själv har. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.

Sveriges Stadsmissioner arbetar för människor som lever i utsatthet och fattigdom i Sverige, och består av de regionala stadsmissionerna i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. På Stadsmissionens öppna mötesplatser välkomnas man med en värmande måltid, gemenskap, möjligheten att vila och tvätta sig. Du erbjuds vägledning ut ur din utsatta situation. På olika orter finns olika verksamheter såsom akuthärbärge, skyddat boende och barnverksamhet. Mer information: www.sverigesstadsmissioner.se 

Kontaktperson Sveriges Stadsmissioner: Karin Timm Östlund, presskontakt, 070-090 39 37, karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Felicia Fortes
Illustration: Felicia Fortes
Ladda ned bild

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny rapport om barn och fysisk aktivitet: Barn vill röra på sig mer. Varför hindrar vi dem?5.11.2020 06:45:00 CETPressmeddelande

Trots att det är väl känt att fysisk aktivitet är en förutsättning för barns hälsa, så begränsas idag barns möjligheter till rörelse. Samtidigt som barn själva uppger att de vill röra på sig mer än de gör idag. I den nya rapporten ”De säger att vi inte rör på oss” uppmanar Bris samhället att inkludera barns egna behov och önskemål i skolan, på fritiden och i stadsplaneringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum