Djurens Rätt

Ny rapport från Djurens Rätt granskar svenska hamburgerkedjor – vilka sviker kycklingarna?

Dela

Djurvälfärd hamnar i topp tre när konsumenter får välja vad som är viktigt när de köper livsmedel, och många av de svenska hamburgerkedjorna säger sig möta sina konsumenters krav på mer ansvarstagande för djuren. Men när Djurens Rätt granskar de svenska kedjorna i en ny företagsrapport visar det sig att verkligheten ser annorlunda ut. Exempelvis är MAX ett av företagen som hamnar efter när det kommer till arbetet för de som är flest och som har det sämst, kycklingarna.

Idag släpper Djurens Rätt en ny företagsrapport som granskar vilka av de svenska hamburgerkedjorna som tar mer ansvar för kycklingarna och vilka som inte gör det. Precis som i Djurens Rätts tidigare rapporter, granskas livsmedelsföretagens arbete med djurvälfärden för kycklingarna kopplat till de välfärdskriterier som går under European Chicken Commitment (ECC).

När de svenska hamburgerkedjorna står näst på tur framkommer det att flera kedjor inte lever upp till kraven. Ett av företagen som sviker både kycklingarna och sina konsumenter är MAX. Trots att de kommit en bit på vägen genom deras existerande välfärdspolicy för kycklingar så lyckas de inte matcha ECCs kriterier.

– Som MAX formulerar sig just nu så öppnar de bland annat upp för fortsatt användning av turbokycklingar, vilket är ett av de största djurvälfärdsproblemen som finns idag. MAX skriver själva att de vill ha klarhet i hur valet av ras påverkar till exempel klimatet. Klimatfrågan är utan tvekan oerhört viktig men lösningen på klimatkrisen är inte att låta kycklingarna betala priset genom fortsatt lidande i djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Förutom MAX lyckas varken McDonalds, Burger King eller Sibylla möta kraven i ECC heller. Även hos mindre kedjor som Frasses, med 40-talet restauranger, lyser arbetet för ökad kycklingvälfärd med sin frånvaro.

Djurvälfärd prioriterat hos konsumenter
Djurvälfärd hamnar i topp tre när konsumenter får välja vad som är viktigt när de köper livsmedel och de är även villiga att betala mer för produkter där uppfödning håller högre välfärdsstandard. Dessutom tycker 8 av 10 konsumenter att turbokycklingar borde förbjudas och att kycklingarna ska ha rätt till utevistelse.*

Till skillnad från exempelvis MAX och McDonalds har en hel del hamburgerkedjor lyssnat till sina konsumenter; Babas Burgers, Bastard Burgers, Bores, Brödernas, Jureskogs och Phil’s Burger har valt att arbeta med samtliga delar av ECC.

– Den senaste tidens rapporteringar om Kronfågel, som bland annat MAX köper kyckling från, visar på att de svenska kycklingfabrikerna är i stort behov av en omställning. De kedjor som valt att jobba med kriterierna i ECC visar tydligt att de har en vilja att vara med och förändra ett ohållbart system. Det är otroligt viktigt och vi hoppas nu att fler kedjor följer efter, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt.

Över 250 företag i Europa har valt att jobba med ECC, bland dessa finns kedjor som KFC, Subway och Burger King UK.

Här finns rapporten att läsa i sin helhet.

* Källor finns att tillgå i länkad rapport.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Är Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med mer än 50 000 medlemmar.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Uppemot 900 000 vill se ett världsomfattande förbud mot pälsdjursfarmning20.10.2021 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år plågas och dödas mer än 100 miljoner minkar, rävar, mårdhundar och chinchillor runt om i världen för sin päls. De flesta hålls i trånga gallerburar, innan de dödas och flås för att bli kläder. Djurens Rätt har, tillsammans med den globala koalitionen Fur Free Alliance, drivit ett gemensamt upprop med mål att införa ett förbud mot pälsdjursfarmning över hela världen. När uppropet lämnades över till Italiens representant för G20 igår, hade över 880 000 personer skrivit under för ett förbud.

Över en miljon EU-medborgare vill förbjuda vilda djur på cirkus13.10.2021 15:12:31 CEST | Pressmeddelande

I våras lanserade Djurens Rätt ihop med andra djurorganisationer i Europa en gemensam kampanj med mål att införa ett förbud mot vilda djur på cirkus i EU. Idag klockan 15.00 lämnades uppropet över till EU-kommissionen, där över en miljon namnunderskrifter samlats in sedan kampanjens start. Djurens Rätt har länge arbetat för att vilda djur på cirkus ska förbjudas och ser nu hoppfullt på att opinionen för ett förbud är så stark inom hela EU.

Djurens Rätt gläds åt att regeringen föreslår strängare straff vid brott mot djur1.10.2021 10:52:57 CEST | Pressmeddelande

Ännu ett steg i rätt riktning mot införande av strängare straff vid brott mot djur har tagits. Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen som ska rösta om förslaget senare i höst. Djurens Rätt gläds åt att det envist hårda arbetet nu ger resultat och hoppas även att regeringen ska göra något åt de systematiska överträdelserna som kvarstår i djurfabrikerna.

Konsumenter till Carolines Kök: “Sluta använda turbokycklingar i era färdigrätter!”17.9.2021 13:20:59 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i veckan började Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, informera konsumenter om att Carolines Kök fortfarande använder sig av så kallade turbokycklingar i sina färdigrätter. Tusentals konsumenter vädjar nu till företaget att ta ansvar för kycklingarna genom att anta de välfärdskriterier som ingår i European Chicken Commitment. Men hittills har Carolines Kök tystat kritiken.

Historiskt beslut i EU-parlamentet: Strategi för utfasning av djurförsöken på väg16.9.2021 12:38:37 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagen fattades ett historiskt beslut i EU som innebär att en strategi för utfasningen av djurförsök ska tas fram. Strategin ska innehålla bindande milstolpar och tidsramar för övergången till forskning som inte är beroende av djur. Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har länge arbetat för att djurförsöken ska fasas ut och arbetat hårt med att frågan ska tas upp i parlamentet.

Enorm seger för miljontals hönor - Pizza Hut-koncernen blir buräggsfria globalt2.9.2021 16:28:05 CEST | Pressmeddelande

Djurens Rätt, Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation, har sedan i maj informerat om att Yum! Brands, som bland annat äger Pizza Hut och Taco Bell, fortfarande använder ägg från hönor i bur. Efter 106 dagars global konsumentupplysning kommer nu beskedet att koncernen med närmare 50 000 restauranger världen över slopar buräggen. Vilket är det största antalet restauranger som påverkats av en och samma buräggsfria policy hittills.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum