Industriarbetsgivarna

Ny rapport från Industriarbetsgivarna: Konkurrenskraft för basindustrin i Norrbotten

Dela

Basindustrin i Norrbotten står inför stora möjligheter med nyinvesteringar och nyetableringar av grön teknik och industrier. Men den står också inför stora utmaningar med skenande energipriser, lågkonjunktur och en orolig omvärld samtidigt. Samtidigt stundar avtalsrörelsen. Mot den aktuella lägesbilden har Industriarbetsgivarna tagit fram rapporten ”Konkurrenskraft för basindustrin i Norrbotten – så skapas förutsättningar för klimatomställning och fler jobb”.

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Snart går arbetsmarknadens parter in i en ny avtalsrörelse där industrin ska förhandla fram ett lönenormerande märke till den 31 mars. Avtalsrörelsen rör löner och avtalsvillkor för 2,2 miljoner löntagare i Sverige –av dessa arbetar cirka 14 000 i Norrbottens basindustri. En förutsättning för växande industri och fler arbetstillfällen är att avtalen bidrar till stärkt internationell konkurrenskraft.

”För oss är svensk industris konkurrenskraft, produktivitetsutveckling och långsiktiga möjlighet att främja sysselsättningen våra främsta ingångsvärden i den kommande avtalsrörelsen”, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

Basindustrins utveckling i Norrbotten har inte bara signifikant betydelse för regionens arbetstillfällen och skatteinkomster. Dess konkurrenskraft och utvecklingsförmåga är också avgörande för att Sverige ska nå de fastställda klimatmålen.

”Basindustrin i Norrbotten har en ovärderlig betydelse för hela landets ekonomi och välfärd. Dessutom bidrar den med sina naturtillgångar och med sina nyetableringar till att vi ska kunna nå klimatmålen genom en ökad elektrifiering som innebär efterfrågan på metaller till batterier, skogsråvara för bland annat biodrivmedel och fossilfritt stål”, säger Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.

Men ska den positiva utvecklingen fortsätta och industrin i Norrbotten kunna behålla sin konkurrenskraft, behöver ett antal hinder undanröjas. Energikrisen påverkar också Norrbotten. Så är frågan om tillståndsprocesser också angelägen för att kunna göra önskade investeringar i nya eller befintliga anläggningar. Kompetensförsörjning är ytterligare en alarmerande faktor, 11 000 personer behöver rekryteras till 2026.

”Samtidigt som det finns stora möjligheter har våra medlemsföretag det tufft just nu. Den internationella konkurrensen är stenhård och oron i omvärlden påverkar stort. Den osäkerhet som råder speglar sig i både konjunktur och marknad samtidigt som stora investeringar i den gröna omställningen är kostnadskrävande. Därför behöver industrin få bästa förutsättningar och stabila villkor framöver”, säger Per Hidesten.

Ladda ner rapporten som bifogad pdf.

För intervju med Industriarbetsgivarna kontakta Ebba Fredin, presschef Industriarbetsgivarna ebba.fredin@industriarbetsgivarna.se eller 0730-447120.

Bilder

Dokument

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum